Футболистът на Верея и легенда на Саудитска Арабия Хюсеин Омар

...
Футболистът на Верея и легенда на Саудитска Арабия Хюсеин Омар
Коментари Харесай

Сюлеймани: Първа лига е на добро ниво

Футболистът на Верея и легенда на Саудитска Арабия Хюсеин Омар Абдуланги Сюлеймани даде изявление за предването „ Код Спорт “ по ТВ+. България няма да взе участие на международното състезание в Русия, което от дълго време не е изненада. Но Първа професионална лига може да има представител на Мондиал 2018, с помощта на Сюлеймани. При това не приказваме за дебют, а за четвърто международно състезание. Играчът на Верея има 108 мача за родината си. Отказа се от националния отбор през 2010-а, само че посредством България желае да стигне до „ Лужники” и откриването на Мондиал 2018. Въпреки че ще е на 41 години. В кариерата си е изиграл 287 мача за Ал Ахли (Джеда), след това 141 за Ал Насър (Рияд). Има един сезон и в швейцарския Ксамакс. Два пъти е първенец в родината си, печелил е шампионата на Азия и азиатската шампионска лига.

Мистър Сюлеймани, по какъв начин се чувствате като част от българския футбол?

Всичко е хубаво, добре съм. Българската лига е на положително равнище. Единствено би трябвало повече да се работи, с цел да може повече хора да идват на стадионите. Всеки тим се нуждае от своите последователи. Това е главното, което би трябвало да подобрите.

Как решихте да изберете предизвикването Верея?

Имам другар управител, който ми загатна за този тим. Казах му: „ Защо да не се опитвам?” Реших, че ще е забавна крачка. Зная, че България е положително учебно заведение за футбол. Не ми трябваше доста време, с цел да го реша.

Изиграхте към този момент мачове за Верея. Как от терена виждате равнището на футбола ни?

Преди по целия свят знаеха какъв брой мощна е България. Сега очевидно сте в развой на промени. Надявам се, че скоро националният ви тим ще се върне на високо равнище. Гледах последния мач в София против Франция. Играхте добре. Вярно е, че не спечелихте, само че ми хареса равнището на тима.

Кой български отбор играе най-добре сега?

Мисля, че това е тимът, който взе участие в Лига Европа. Лудогорец е. В последните пет години очевидно това е вашият най-силен отбор.

Колко мача от българското състезание гледате по малкия екран?

Не мога да кажа прецизен брой. Гледам от време на време. Но и постоянно не ми стига времето. Един път отивам на тренировки, различен път съм на лагер със съотборниците ми от Верея. Когато имам опция, постоянно виждам.
 Легендата на Саудитска Арабия Хюсеин Сюлеймани дебютира за Верея
Как хората във Верея ви посрещнаха?

Всички са доста другарски настроени. И в тима, и в Стара Загора. Верея е отбор от доста свестни момчета. Усещам го и на терена, и на тренировките.

А какво мислите за българите? Не единствено за вашите съотборници.

Навсякъде виждам прочувствени и общителни хора. Обичам да вървя в центъра на Стара Загора.

Познават ли ви към този момент?

Понякога – да. Интересно е, когато тук знаят кой си.

Какво ви питат?

Питат за положението на Верея, за международното състезание. Знаят, че съм играл на мондиали преди.

Къде живеете? В хотел или си имате квартира?

В апартамент съм. Не в Стара Загора, а на 15 километра от града.

Как намирате България като страна? Не единствено за футбола ни. Харесва ли ви културата ни?

Много е забавно тук. Говоря самата истина. Хората са положителни. Според мен тук е едно прелестно място за живеене.

Семейството ви с вас ли е?

Да, с мен е. Така се живее по-добре.

Колко огромно е фамилията ви?

Жена ми и три от децата са с мен. Имам едно, което е в Турция, тъй като там е учебното заведение. Общо имам пет деца.

Каква храна предпочитате? Арабска или българска?

Смесено е. Понякога хапвам българска, от време на време арабска. Зависи по какъв начин ще пристигна.

Коя българска храна най-вече ви хареса?

Ям всичко. Почти нямам проблеми с другите храни.

Колко години планирате още да играете футбол?

О, не мога да ви отговоря. Започнал съм да играя футбол, когато бях на осем години. Не знам по кое време ще спра.

Вие сте артикул на академията на Ал Ахли (Джеда). Спечелихте арабската Шампионска лига. Какъв клуб е това?

Един от най-големите в Саудитска Арабия. Заедно с Ал Насър и Ал Хилал. Град Джеда също е измежду най-големите в страната и хората доста обичат своя тим.
 Легендата на Саудитска Арабия Хюсеин Сюлеймани дебютира за Верея
Какъв тъкмо град е Джеда? Бихте ли го предложили на български туристи?

С огромно наслаждение. Който отиде, няма да съжалява. Красиво е. Хората в Джеда също са извънредно отзивчиви.

Веднага откакто напуснахте Ал Ахли през 2008 година, треньор на тима стана българинът Стойчо Младенов и завоюва Купата на персийския залив. Какво знаете за него?

Много неща съм слушал за този треньор, само че за жалост не съумях да работя под негово управление. Когато пристигна, аз прекосих в швейцарския Ксамакс, а когато се върнах, отидох в Ал Насър. Имам доста другари в Джеда, които разказваха единствено суперлативи за работата на Младенов.

Какъв опит натрупахте в Швейцария? Останахте там единствено един сезон.

Много друга страна. Там говореха главно на френски, тъй като живеех в град Нюшател. Той е напълно покрай френската граница и Женева. За един чужденец, какъвто бях аз, беше доста забавно да опита едно друго футболно учебно заведение. България е второто място отвън Саудитска Арабия, където играя.

Но за какво останахте единствено една година в Ксамакс?

Дойде оферта от Ал Насър (Рияд). Това е доста огромен и значим клуб за Саудитска Арабия. Да, бях единствено една година в Швейцария и ми се прибираше вкъщи. След това завоювах два пъти купата на Саудитска Арабия с Ал Насър. Значи не съм сбъркал.

Не ви ли се искаше да опитате да поиграете и в друга европейска страна?

Не. Нямах предпочитание.

Трудно ли е за футболист от Саудитска Арабия да играе в Европа?

Не е мъчно. Но в Саудитска Арабия футболистите получават положителни заплати. Освен това ние сме хора, които доста държим да бъдем дружно със фамилиите си. Саудитска Арабия има положителни футболисти и справедливо ще взе участие на международното състезание. Отборът ни е от високо равнище. Истината е, че съвсем всички избираме да играем вкъщи.

Имате 287 мача за Ал Ахли. Но отидохте да играете за Ал Насър. Нямахте ли предпочитание да се върнете в родния си клуб?

Никога не се знае какво ще се случи в живота. Така се случи и с мен.

Как почитателите на Ал Ахли одобриха вашето решение?

Феновете на Ал Ахли доста ме обичат. И останахме близки. Все отново там стартирах кариерата си още като малко момче. Бяхме дружно към 20 години.

Когато играехте в Саудитска Арабия, по едно време в шампионата имаше няколко български треньори. Имате ли усещане от тях?

Не съм работил с български треньори. Но знам, че са се представяли добре. Не мога да кажа за жалост точни имена. Българският футбол има положителни експерти. Истината е, че в Саудитска Арабия най-вече обичат да притеглят бразилски треньори.

Футболът на „ кариоките “ ли е най-любимият във вашата страна?

Определено харесваме стила на бразилците. През последните години е имало треньори и от доста други школи. Но бразилците са на специфична респект.

Гледате ли мачове от шампионата на Саудитска Арабия, когато сте тук в България?

Гледам съвсем всичко. Един от последните е нашето „ Ел Класико” -Ал Насър против Ал Итихад. Дори когато съм на лагер с Верея, употребявам всяка опция да виждам мачове на компютъра.

А кое е обичаното състезание на почитателите в Саудитска Арабия?

Най-много се гледат британското и испанското състезание. Преди преди всичко беше италианското. Но в този момент тяхната лига не е, каквато беше преди. Сега може би Англия е на първа позиция.

Кой е най-обичаният тим в Саудитска Арабия?

Не се разграничаваме от целия свят. Всички обичат Барселона и Реал (Мадрид). Но аз да вземем за пример съм последовател на Ливърпул.

Вие играхте пет години в Ал Насър. Как решихте да търсите ново предизвикателство, което ви води в България? Не ви ли се искаше да останете вкъщи?

Понякога човек се нуждае от нещо ново. Исках още едно предизвикателство. Изкарах съвсем шест години в Ал Насър. Спечелих всичко допустимо. Аз съм човек, който доста обича футбола. Исках да продължа да играя. По никакъв метод не си мислех, че мога да спра. Така се стигна до диалога с моя другар управител и българското предизвикателство.

Имахте ли предложения от други клубове? Може би български или от друга страна?

Едната алтернатива беше да отида в Йордания. Вариант беше и Гърция.

Какво знаехте за България, преди да дойдете тук?

Знаех за България от вашия златен тим през 1994 година.

Какво мислите за него?

Беше необикновен тим. Благодарение на него по света знаят за българската футболна школа.

Кой е вашият обичан български състезател?

Разбира се, че е Стоичков. Той не е единствено обичан на българите. Той е човек от международен мащаб. Страхотен футболист беше. Помня, че Стоичков игра и в Ал Насър в Рияд.

С националния тим на Саудитска Арабия сте играл на три международни шампионати. Това ли е най-големият триумф във вашата кариера?

Така е. Всеки футболист желае да е част от мондиала. Аз имах щастието да съм на три. Сега желая и на четвърти да отида. Затова се боря.

Сега ли?

Да, за какво не?

Защото казахте през 2010 година, че се отказвате от националния отбор…

Да, само че в този момент се боря за място в отбора. Всеки добър футболист има късмет да бъде поканен. В момента Хуан Пици пое националния тим. Договорът на неговия съотечественик - аржентинеца Едгардо Бауса беше преустановен. Той води отбора единствено в три другарски мача, само че не се оправи добре. Треньорите имат разнообразни разбирания. Бауса обича доста отбранителния футбол, само че това не е в кръвта на играчите от Саудитска Арабия. Ние желаеме да играем с топката. Вече ви споделих, че в Саудитска Арабия хората обожават бразилския футбол. А „ кариоките “ са образец по какъв начин се държи топката. Но, несъмнено, това е доста мъчно да се научи.

Сигурно доста се гордеете, че един ваш съотечественик вкара гол в жанр Диего Марадона на международно състезание.

Разбира се! Саед ал Овайран. Това беше през 1994 година.

Помните ли против кого?

Срещу Белгия, беше неповторим гол. Победихме с 1:0. Години по-късно Мишел Прюдом, който бе вратарят на белгийците, пристигна да работи в Саудитска Арабия. В Ал Шабаб това беше тимът на въпросния Саед ал Овайран.

Как виждате възможностите си за отбора на Саудитска Арабия на международното състезание?

Ще се боря до последния миг. И в случай че ме поканят ще отида, естествено.

Играхте в един призрачен за страната ви мач против Германия на Мондиал 2002. Толкова ли огромен беше Мирослав Клозе?

Да, вкара ни пет гола и ни биха с 8:0. Понякога се случва във футбола. Това е черен ден за футбола в Саудитска Арабия. Но има и такива моменти. Помните, че на предишното международно Бразилия загуби с 1:7 от Германия. При това в Бразилия. Не е добре за изгубилия, само че е част от играта.

Пазихте ли персонално Клозе?

Играх против него. Но той игра като характерен централен нападател, а аз съм ляв бек. Така че не бях напълно персонално против него.

Какви са упованията в Саудитска Арабия за международното в Русия?

Искаме да опитаме да създадем най-хубавото. Много ще е мъчно. Всички футболисти в тима са млади. Искаме да забележим положителни резултати. Групата не е неприятна и в случай че успеем да прескочим тази фаза, ще е огромно достижение.

Коя е огромната звезда на вашия тим?

Целият отбор е звездата. Нямаме един, за който да кажа, че е над останалите. Всички са млади. Виждам, че те могат да играят като един. Всички са другари.

Гледахте ли контролата против България?

Не можах да я виждам. Само репортаж от дуела.

Имате 108 мача за националния тим. Кой е най-хубавият от тях?

Обичам всичките осем мача, които съм играл на финали на международно състезание. Също по този начин и финала на азиатското състезание, когато станахме първенци.

Срещу кой тим беше той?

Срещу Обединените емирства. Преди това победихме Иран. Беше през 1996 година. За мен това бе дебютен сезон в националния тим на Саудитска Арабия.

За първи път в историята на футбола четири арабски страни ще вземат участие на мондиал. Какво значи това за хората в този район? Представителите ще бъдат Саудитска Арабия, Египет, Тунис и Мароко.

Много от футболистите в тези тимове играят в Европа и са събрали интернационален опит. Египет има доста мощен отбор. А Саудитска Арабия и Тунис са формирани повече от млади футболисти.

Феновете са влюбени във футбола в тези страни?

Не просто влюбени. Живеят с него. В Саудитска Арабия няма човек, който да не обича футбола.

Кой от арабските тимове ще се показа най-добре?

Най-силният отбор е Мароко. Те имат подготвен тим със мощни футболисти, които са в Европа. На второ място по мощ слагам Египет.

Играете като ляв бек. Кое е най-хубавото дясно крило, против който сте играл?

Тиери Анри.

Къде го срещнахте?

На международното през 1998 година.

Вкара ли ви гол?

Не, не съумя. Но Тиери Анри е свръхестествен футболист.

След вашето идване във Верея допустимо ли е да се засилят контактите сред българския и саудитския футбол?

Защо не? Аз виждам доста капацитет в българския футбол.

Виждате ли се като треньор скоро?

Много е объркано. Има хора, които си споделят, че в никакъв случай няма да станат треньори. И в един ден се разсънват тъкмо като такива. Никой не знае какво ще се случи с бъдещето му.

Първа лига 20 кръг, неделя 10 декември  Верея (Стара Загора) 0:0предстои  Витоша (Бистрица)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР