Френското предложение за РСМ е работен документ от Франция, която

...
Френското предложение за РСМ е работен документ от Франция, която
Коментари Харесай

Гърдев за френското предложение: Четвърти ден не можем да отворим документ, саботаж ли е това?

Френското предложение за РСМ е работен документ от Франция, която ръководи Съвета и в него са взети под внимание разнообразни оферти. Това не е български документ, с цел да може да бъде дипломиран като изменничество или някакво оттегляне. Това съобщи в " Денят стартира " Димитър Гърдев, Международен секретар на " ИТН ".

Върху това предложение обаче би трябвало да се работи и е извънредно значимо да бъде прегледано в Народно събрание и Министерски съвет, сподели той.

Предложението е положително, в случай че бъде отработено. Да бъде прегледано във външна комисия и да бъде показано в Народното събрание, прикани Гърдев.

Има неща, по които има забележки - и към езика и към това, че се употребява терминът " малцинство ", само че те могат да бъдат направени с позицията на България. Много е значимо обаче какво съставлява двустранният протокол сред България и Северна Македония, безапелационен е още Гърдев.

Той разкритикува решението на Министерски съвет този документ да бъде изпратен непосредствено в комисията по външна политика без да бъде разискван в кабинета. Нарече " извънредно необичайно " решението, откакто документът е бил импортиран от Външно министерство Външната комисия да " затвори в петък по този значим въпрос ".

" Четвърти ден не можем да отворим документ, който е показан на българската страна. На какво се дължи? Някой да го изясни. Какво се прави? Саботаж? Не го споделям - само че може би ", сподели той.

" България не може да бъде оставена в този миг без да прегледа нещо от изключителна значимост. Днес е Съветът на Европейски Съюз, след два дни е конференцията Западни Балкани-ЕС, следва Европейски съвет, където ще бъде сложено това и ще се желае мнението на България ", сподели той.

Гърдев счита, че напрежението от страна на президента е ориентирано единствено към ръководещите.

" Неговата функционалност е да бъде равноотдалечен и от политическите процеси и партии, само че да бъде главно зает с две неща - външната политика и политиката по сигурност и защита, и той е зает тъкмо по тези въпроси ", сподели Гърдев.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР