Френското предложение се състои от три независими елемента, които само

...
Френското предложение се състои от три независими елемента, които само
Коментари Харесай

Ковачев: Да прецизираме Протокола и да отпушим отношенията с РСМ

" Френското " предложение се състои от три самостоятелни детайла, които единствено в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е подготвена да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни споделя че тематиката " двустранни връзки Скопие-София " ще бъде част от преговорния развой, и това е доста добре за България. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, основен документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е напълно артикул на договореност сред Външните министерства на двете страни. Това е в действителност пътната карта с съответни задължения и стадии, които Скопие би трябвало да извърши в подмяна на това ние да вдигнем ветото.

Доколкото разбирам, съществува към този момент план за двустранен протокол, направен от Министерство на външните работи и изпратен в Скопие. Разбирам, също, че в него са застъпени няколко детайли на Рамковата позиция на България от 2019 година, само че отсъства най-ключовият - обективизацията на общата история, изключително в частта си на категорично упоменатите в досегашната българска позиция - Гоце Делчев, Илинденско въстание и ВМРО/ВМОРО. Да не се заблуждаваме, точно тези исторически тематики са в основата на неразбирането сред двете страни и на говора на ненавист против българите и България в РСМ. Отсъствието на механизъм, с който Съвместната историческа комисия да бъде накарана да се занимае, в някакви рационални периоди, с тези и сходни тематики, както и неналичието на условие за действителни резултати, обричат авансово на крах каквато и да е обективизация на антибългарските исторически разкази в РСМ. Това е и гаранция, че най-важният детайл от Договора за другарство и добросъседство, този за общата ни история, в никакъв случай няма да бъде осъществен!

Затова упорствам, с цел да бъде спазена досегашната българска позиция, и с цел да бъде подсилен от цялото българско общество, в двустранния протокол да бъдат наложително и неотложно включени следните детайли:

1. Преди привикване на първа междуправителствена конференция да бъде реализиран компромисен исторически разказ, да бъде взето решение за общо честване и да бъде направен образцов текст за учебниците и образцов урок за учениците по отношение на личността на Гоце Делчев.

2.Преди привикване на втора междуправителствена конференция да бъдат реализирани компромисни исторически разкази, да бъде взето решение за общи празнувания и да бъдат направени примерни текстове за учебниците и примерени уроци за учениците по отношение на Илинденското въстание и ВМОРО/ВМРО.

3.Задължение за привършване на работата на Смесената историческа комисия във връзка с тематики и персони от новата история в период от 3 години.

4.Задължение за използване в учебниците на постигнатите исторически взаимни отстъпки в период от 2 години.

Също по този начин, с оглед по-добрите гаранции, които би трябвало да имаме, че Скопие ще извършва поетите задължения, упорствам контрола на осъществяването на двустранния протокол да бъде в ръцете на Европейския съвет, а не на Европейската комисия, както е сега.

Ако тези детайли не бъдат включени в двустранния протокол и не се дадат задоволителни гаранции за тяхното осъществяване от страна на РСМ, това би било фрапантна смяна на досегашната българска позиция и замяна на най-важното българско изискване - прекъсването на историческите фалшификции и операции, които са в основата на омразата против българите в Република Северна Македония. /БГНЕС

-------------------------------------------------

Андрей Ковачев, заместник-председател на Европейската национална партия и един от огромните познавачи на българо-македонските връзки. Коментарът е написан особено за Агенция БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР