Френското правителство наложи вето върху проекта за сливане между френския

...
Френското правителство наложи вето върху проекта за сливане между френския
Коментари Харесай

Френското правителство наложи вето на сделката за Карфур

Френското държавно управление наложи несъгласие върху плана за обединение сред френския Carrefour и канадския Couche-Tard в името на хранителния суверенитет на страната. Министърът на стопанската система Бруно Льо Мейр съобщи този петък в изявление за канала BFMTV, че позицията му във връзка с тази интервенция e ясна и безапелационна, предава. 

" Безопасността на храните е стратегическа за нашата страна и ние няма да отстъпим пред един от огромните френски дистрибутори ", сподели Мейр, базирайки се на договарянията сред двете групи. Основният му мотив е отбраната на сигурността на храните, която съгласно него би била в риск, в случай че Carrefour попадне в чужди ръце. Той напомни, че френското държавно управление има право на несъгласие върху интервенцията, защото през 2019 година утвърди закон, в който включи бранша за дистрибуция на храни измежду секторите, в които може да се намеси, с цел да предотврати контрол на свои компании от страна на задгранични групи, написа. 

Нарастващият напън от страна на френското държавно управление да наложи несъгласие върху интервенцията докара до рухването на акциите на Carrefour на пазара. Те се покачиха с 13% в сряда, когато стана известна офертата на Couche-Tard, само че с новината в четвъртък, че няколко министри настояват за отменяне на продажбата, те паднаха с 2,5%. Пазарната му стойност към този момент пада под 13,5 млрд. евро, 20% под цената, дадена в предлагането на Couche-Tard. 

В сряда Couche-Tard заяви, че е изпратил необвързващо предложение до френската група, в което предлага да заплати 20 евро за всяка акция на Carrefour. Канадската компания има пазарна стойност от към 26 млрд. евро, съвсем двойно по-висока от тази на френската сега, макар обстоятелството, че през последната си година тя е имала оборот от към 35 милиарда евро, което е по-малко от половината от приходите на Carrefour.  

Източници: ,
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР