Френското правителство е изправено пред мащабен протест на държавните служители

...
Френското правителство е изправено пред мащабен протест на държавните служители
Коментари Харесай

Стачки във Франция срещу икономическата реформа на президента Макрон

Френското държавно управление е изправено пред огромен митинг на държавните чиновници против промените на президента Еманюел Макрон. Страната е парализирана от стачката в превоза. Хиляди излязоха на манифестации, проведени в 150 обитаеми места. В Париж се стигна и до вълнения.

Стачката на държавния бранш през днешния ден беше съдбовна за превоза във Франция. От сутринта беше анулиран близо половината от жп трафика за деня. Около Париж се движат едвам 30% от влаковете от районната мрежа. За множеството парижани кошмарът търпя часове, някои по този начин и не съумяха да отидат на работа.

Не остана обратно и въздушният превоз. Анулирани бяха 30% от полетите на трите летища към Париж - Роаси, Орли, и Бове.
Уахида, пътник на летище „ Орли “: Заминаван за Тулуза. Трябва да съм си у дома до на следващия ден вечер, само че възнамерявам нещо, в случай че анулират още веднъж полета ми.
Много френски образователни заведения останаха затворени. Частично стачкуват лечебни заведения, старешки домове и администрация.

Около 400000 души са излезли на митингите в разнообразни градове на страната. В Париж две протестни шествия се срещнаха на площад " Бастилия ", Подкрепиха ги крайнолеви политици, студенти и пенсионери. Митингът беше обезпокоен от вълнения, провокирани от младежи с качулки, които влязоха в стълкновения с полицията.

Протестът се зароди измежду железничарите, недоволни от оповестената промяна на компанията SNCF, която страда от грамаден недостиг от над 54 милиарда евро. Към тях се причисли целият държавен бранш, отхвърлящ промените на президента Макрон, които плануват редуциране на 120 000 държавни поста, и промени в статута и изискванията на чиновниците.

Това е единствено началото на черна серия за жп превоза.- през април железничарите плануват да стачкуват в два от пет дни, за оповестените дни на стачка към този момент не се продават билети
 © БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР