Френско-марокански гражданин сред двама туристи с джет, застреляни край бреговете на Алжир

...
Франция в петък потвърди, че един от нейните граждани е
Коментари Харесай

Франция в петък потвърди, че един от нейните граждани е бил убит в Алжир, ден след съобщения в медиите, че двама туристи са били застреляни от бреговата охрана, когато са се отклонили през морската граница с Мароко.

Мароканските медии съобщиха в четвъртък, че двама летовници са били убити, след като са се отклонили през границата в алжирски води с джетове, близо до популярния марокански морски курорт Саидия.

Външното министерство в Париж съобщи само за един смъртен случай, без да посочи обстоятелствата , заявявайки, че друг неин гражданин е бил арестуван при „инцидент, включващ няколко наши граждани“.

Министерството не разкри самоличността на лицето, за което каза, че е убито.

Летовниците бяха сред четиримата мъже, които тръгнаха от Саида с три джетове във вторник, научи FRANCE 24. Трима от тях са били с двойно гражданство на Франция и Мароко, докато четвъртият мъж е бил марокански гражданин, живеещ във Франция.

Съобщава се, че двама от двамата граждани са решили да доплуват до брега, след като бензинът им е свършил по здрач. Единият кацна на марокански плаж, а другият стъпи на територията на Алжир, където беше задържан от местните власти.

Останалите двама летовници изчезнаха безследно, въпреки че джетът, който споделяха, по-късно беше открит.

Инцидентът идва, когато напрежението между Рабат и Алжир е високо, подклаждано от дългогодишен спор за територията на Западна Сахара.

Границата между двете страни е затворена от 1994 г., а Алжир прекъсна дипломатическите отношения през август 2021 г., обвинявайки Мароко на „враждебни действия“ – решение, което Рабат нарече „напълно неоправдано“.

Френското външно министерство заяви, че неговият „център за подкрепа при кризи и нашите посолства в Мароко и Алжир са в тесен контакт със семействата на нашите съграждани, на които сме предлагайки всякаква подкрепа“, добави министерството.

(FRANCE 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР