Френско-израелският диамантен магнат Бени Щайнмец бе осъден от съда в

...
Френско-израелският диамантен магнат Бени Щайнмец бе осъден от съда в
Коментари Харесай

В Швейцария осъдиха диамантен магнат на 5 г. затвор за корупция

Френско-израелският диамантен магнат Бени Щайнмец бе наказан от съда в Женева на пет години затвор за корупция, обвързвана с правата за рандеман в Гвинея, съобщи БГНЕС.
След седемгодишно интернационално следствие 64-годишният предприемач беше упрекнат в основаването на комплицирана финансова мрежа за заплащане на подкупи, с цел да може Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) да получи разрешителни за регион, който се чака да съдържаот желязна руда.
" От изложеното излиза наяве... че правата са получени посредством корупция и че Щайнмец е работил с други “ хора, с цел да ги получи, сподели основният арбитър Александра Бана.
Съдът почете настояването на прокурорите и постанови присъда отнемане от независимост за пет години. Щайнмец би трябвало да заплати 50 милиона швейцарски франка отплата на кантона Женева, заяви Агенция Франс Прес.
 Женева отваря заведенията за хранене за клиенти с маски и по четирима на маса Женева отваря заведенията за хранене за клиенти с маски и по четирима на маса
В миг, когато по-голяма част от Швейцария се готви за по-строги карантинни ограничения поради инфектираните с COVID-19, кантонът Женева прави...
Щайнмец, който по време на процеса поддържаше изказванието за своята невиновност, съобщи пред кореспонденти в съда в Женева, че присъдата е " огромна неправда " и ще я апелира неотложно. Магнатът се оплака, че в продължение на 10 години е бил изправен пред „ операции и неистини “.
Процесът, стартирал на 11 януари, беше кулминационната точка на, което стартира в Швейцария през 2013 година
БГНЕС напомня, че швейцарските прокурори упрекнаха Щайнмец и двама негови сътрудници в рушвет на брачната половинка на някогашния президент на Гвинея Лансана Конте и други високопоставени чиновници, с цел да завоюва правата за рандеман в югоизточния район Симанду.
Смята се, че в региона се намира най-голямото неизползвано находище на желязна руда в света.
По-рано Щайнмец отхвърли обвиняванията като неоснователни и опит на политическите му съперници да го злепоставят.
 Европейски съд осъди Швейцария поради арест на румънка, която просела Европейски съд осъди Швейцария поради арест на румънка, която просела
Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди Швейцария, че управляващите в страната наложили санкция на румънка за милостиня и откакто не...
Според прокурорите, Щайнмец е получил правата за рандеман малко преди гибелта на Конте през 2008 година, откакто са били раздадени към 10 милиона $ рушвет, част от които посредством швейцарски банкови сметки.
Според обвиняването, Щайнмец и представители в Гвинея са влезнали в " корупционен съюз " с Конте и четвъртата му брачна половинка Мамади Туре.
Според проверяващата неправителствена организация „ Public Eye ” Туре живее в Съединени американски щати, където е получила
Адвокат Бонант твърди, че клиентът му „ в никакъв случай не е платил и цент на госпожа Мамади Туре “, която не е била омъжена за Конте, а е била негова държанка. Според швейцарското законодателство това значи, че не може да се смята за подкупен чиновник.
Говорителят на „ Public Eye ” Джералдин Вирет съобщи, че казусът е „ тъжна илюстрация на проклятието на естествените запаси “, показващ по какъв начин една страна като Гвинея, богата на запаси, може да продължи да тъне в беднотия.
 Швейцария удължава локдауна до края на февруари Швейцария удължава локдауна до края на февруари
Швейцарското държавно управление разгласи в сряда, че удължава локдауна с още пет седмици, заяви БНР. Това значи, че ограниченията ще продължат до...
Военната тирания на Конте през 2008 година подреди на международния минен колос Rio Tinto да се откаже от две концесии на BSGR за към 170 млн. $.
Само 18 месеца по-късно BSGR продаде 51 % от каузи си в концесията на бразилския минен колос Vale за 2,5 милиарда $.
" - към два пъти държавния бюджет на Гвинея по това време ", сподели Вирет.
Но през 2013 година първият демократично определен президент на Гвинея Алфа Конде стартира обзор на разрешителните, предоставени от Конте, а по-късно лиши от разрешението си консорциума VBG, образуван от BSGR и Vale.
През февруари 2019 година Щайнмец реализира договорка с управляващите в Гвинея, които му повдигнаха обвинявания в корупция в подмяна на това, че той се отхвърли от останалите си права върху мината Симанду.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР