Френско-иранската режисьорка, писателка и автор на комикси Маржан Сатрапи е

...
Френско-иранската режисьорка, писателка и автор на комикси Маржан Сатрапи е
Коментари Харесай

Маржан Сатрапи ще заснеме биографичен филм за гениалната Мария Кюри


Френско-иранската режисьорка, писателка и създател на комикси Маржан Сатрапи е почнала работата си по снимането на биографичен филм, отдаден на именитата химичка и физичка Мария Кюри.

В ролята на първата жена Нобелов лауреат ще влезе английската актриса Розамунд Пайк, която неотдавна се прочу с кино лентата „ Не казвай довиждане “ на Дейвид Финчър. Съпругът й Пиер Кюри пък ще бъде изигран от Сам Райли, прочут най-много с превъплъщението си в Иън Къртис (вокалиста на музикалната група Joy Division) в драмата "Контрол".

Агенция Франс Прес издава, че фотосите към този момент са почнали в Будапеща, а продуценти на "Радиоактивна" са "Студио Канал" и "Амазон Студиос".

Както БГНЕС напомня, Мария Кюри е първата жена Нобелов лауреат, както и единствената към днешна дата, която има две Нобелови награди в две разнообразни научни области – физика и химия. Първото си отличие тя получава през 1904 година за пионерските си проучвания върху радиоактивността, които организира дружно със брачна половинка си и с които потвърждава, че радиоактивните лъчения имат свойството да йонизират въздуха. Двамата съпрузи откриват още, че освен уранът има това свойство, само че също по този начин и торият.

7 години по-късно (и 5 след гибелта на брачна половинка си) Кюри получава и втората си Нобелова премия - този път за химия, поради "заслугите си за развиването на химията посредством откриването на детайлите радий и полоний, посредством изолацията на радия и проучването на същината и съединенията на този детайл “.

Полякинята е и първата жена преподавателка в Сорбоната. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР