Френско-германският подвижен робот Идефикс (Idefix), който от 2027 г. ще

...
Френско-германският подвижен робот Идефикс (Idefix), който от 2027 г. ще
Коментари Харесай

Подвиженият робот Идефикс ще изследва една от луните на Марс

Ф ренско-германският преносим робот " Идефикс " (Idefix) , който от 2027 година ще събира проби от Фобос - една от двете луни на Марс , беше показан в Тулуза, Франция, съобщи Франс прес. 

С помощта на пробите учените ще могат да придобият по-ясна визия за ранната Слънчева система. 

Роувърът с тегло 25 кг и с височина 51 сантиметра, стъпил на четирите си крайници, ще бъде включен в японската задача Ем Ем Екс (MMX), която се чака да бъде изстреляна през септември 2024 година, с цел да изследва Фобос и Деймос - другата луна на Марс.

[VIDEO] VIDEO. À Toulouse, dernière étape pour le rover IDEFIX®qui partira explorer une lune de Mars
— La Dépêche du Midi (@ladepechedumidi)

Подвижният робот " Идефикс " ще бъде спуснат на Фобос от сондата на задачата Ем Ем Екс при започване на 2027 година Операцията ще бъде деликатна, защото тежестта на роувъра на  марсианска луна, която е доста по-малка от Земята, надали ще надвишава 10 грама и той може да се повреди при кацането. 

" Как ще отскочи? Нямаме ни най-малка визия по какъв начин роувърът ще се държи върху тази към момента едва проучена повърхнина ", сподели научният началник на задачата Патрик Мишел от френския Национален център за научни проучвания (CNRS). 

Ако всичко върви по проект, " Идефикс ", ще измине към стотина метра и ще събере проби от повърхността. Захранваният от слънчеви акумулатори роувър ще прави и фотоси.

Информацията, събрана по време на задачата, в това число пробите, взети от " Идефикс ", могат да хвърлят светлина върху " ранната история на Слънчевата система и върху " марсианската среда ", добавя Патрик Мишел.

Роувърът е кръстен " Идефикс ", с цел да припомня за френския спътник " Астерикс ", изведен в орбита през ноември 1965 година, сподели Стефан Мери, началник на плана Ем Ем Екс в Националния център за научни проучвания.

Идефикс е кученцето от комиксите и филмите за известния галски воин Астерикс. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР