Френско-германски доклад призовава за дълбоки реформи в ЕС, преди блокът

...
Френско-германски доклад призовава за дълбоки реформи в ЕС, преди блокът
Коментари Харесай

Френско-германски експертен доклад предлага ЕС поне на 2 скорости и опростяване на управлението на съюза

Френско-германски отчет приканва за дълбоки промени в Европейски Съюз, преди блокът да се уголемява по-нататък, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Реформите би трябвало да бъдат осъществени до 2030 година, в случай че Европейски Съюз желае да избегне парализата преди неговото разширение с други страни като да вземем за пример Украйна, се споделя в експертния отчет,  изготвен по поръчка на Париж и на Берлин и показан през днешния ден в Брюксел пред 27-те страни членки на Европейски Съюз.

" Ясно е, че разширението на Европейски Съюз е в полза на всички нас и ние би трябвало да стартираме затова още занапред да прилагаме всичко на процедура, с цел да може Европейски Съюз да е подготвен ", разяснява през днешния ден немската министърка по европейските въпроси Ана Лурман.

В отчета 12 специалисти споделят, че е нужно опростяването на действието на една Европа с вероятно 30 или повече страни членки.

" По геополитически аргументи, разширението на Европейски Съюз е на прав път в листата с целите, само че Европейски Съюз не е към момента подготвен да одобри нови членове, нито от институционална, нито от политическа позиция ", акцентират специалистите.

Те оферират по-специално концепцията за отвод от правилото за единомислещо приемане на някои решения. Това предписание изисква в този момент взаимни отстъпки, които се реализират мъчно. Понякога това предписание напряко сковава полемиките сред 27-те.

Единодушието ще си остане предписание във външната политика и политиката на сигурността, само че ще бъде сменено с квалифицирано болшинство по други деликатни въпроси, като да вземем за пример фискалната политика. Предпазливи по този въпрос, считан за високорисков, специалистите, изготвили отчета, оферират благоприятни условия за изключения от правилото.

Загрижени за ефикасността на Европейски Съюз, специалистите също по този начин оферират в отчета по този начин наречената диференциация в Европейски Съюз, където някои страни членки ще бъдат оставени да се придвижват свободно напред, без да чакат другите. Това не е нова концепция, на която обаче се опълчват няколко страни членки, които се опасяват, че ще има Европа на няколко скорости, в която някои страни ще бъдат държани настрана от другите.

Според отчета тази Европа ще включва един първи кръг от страни, подготвени на една амбициозна интеграция, които ще бъдат нещо като твърдо ядро. След това ще пристигна една група от страни, които ги удовлетворява единният пазар, като в този момент са Швейцария или Норвегия. И най-после идва Европейската политическа общественост, с цел да подсигурява разговора сред всички страни на континента.

Докладът предлага също по този начин да се понижи броят на еврокомисарите. Той в този момент е 27, с цел да има всяка страна членка собствен комисар. В отчета се предлага и да се ограничи броят на евродепутатите на оптимално 751 души.

Европейски Съюз би трябвало да реши до края на годината дали да стартира или не договаряния за присъединение с няколко страни, измежду които Украйна и Молдова.

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи предходната седмица, че Европейски Съюз не би трябвало да чака смяната на договорите, с цел да напредва по пътя на разширението и прикани да се приспособява по-бързо Съюзът, неговите институции и неговия бюджет.

В Брюксел през днешния ден френската министърка по европейските въпроси Лоран Бун акцентира, че отчетът на специалистите, показан през днешния ден, никога не е предложение на Париж и Берлин, а експертен принос, предлагащ разновидности за поддържане на полемиката.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР