Френско-белгийската железопътна компания Талис обяви, че спира продажбата на билети

...
Френско-белгийската железопътна компания Талис обяви, че спира продажбата на билети
Коментари Харесай

Високоскоростните влакове в Западна Европа спират заради жегата

Френско-белгийската железопътна компания " Талис " разгласи, че стопира продажбата на билети за през днешния ден и на следващия ден по всички свои линии заради проблеми с инфраструктурата й, породени от жегите, съобщи Франс прес.

" Изключително сложните метеорологични условия основават разстройства в мрежата ", изясни за Агенция Франс Прес говорителка на компанията. Прекратени са продажбите за през днешния ден и на следващия ден за цялата мрежа ", която обгръща Белгия, Франция, Холандия и Германия ", посочи тя.

" Поради сериозните разстройства вследствие на изключителната климатична конюнктура сме длъжни да прекратим продажбите по всичките ни линии. Съветваме нашите пасажери да отсрочат пътуването си ", разгласи " Талис " в профила си в „ Туитър” и на интернет уеб страницата си, поднасяйки извинения.

Dear travelers,

Due to severe inconvenience caused by exceptional weather conditions, we are forced to close sales on all our lines.

We advise our travelers to postpone their trip.
Thalys sincerely apologises and would like to thank you for your understanding.
— Thalys (@thalys_en) 25 July 2019
Белгийската жп мрежа е подложена на тествания от през вчерашния ден. Влак " Талис " от Амстердам до Париж беше блокиран в Малин, сред Антверпен и Брюксел. Неговите 350 пасажери бяха евакуирани и бяха взети ограничения те да стигнат до Брюксел.

Друг трен, от региона на Париж за Амстердам, също беше блокиран, а пасажерите бяха евакуирани до най-близката гара, с цел да продължат за Брюксел.
Невиждана горещина в Европа Белгия, Холандия, Люксембург и Германия записаха температурни върхове
Белгийската мрежа се оправя по-скоро добре при актуалните рискови температури. От два дни горещините се отразяват най-сериозно на контактната мрежа, защото от топлината кабелите се уголемяват и може да увиснат, изясни представителят на белгийската мрежа Инфрабел, Арно Реман.

По жп линиите температурите може да са с 10-15 градуса по-високи от тази на въздуха заради нагряването и излъчването на топлота от релсите и камъка. Друг проблем е заплахата от пожари край линиите, защото огънят може да лумне от една искра при придвижването на влаковете.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР