Френският визуален артист Мич Брезунек пресъздава дигитално 12 български паметника

...
Френският визуален артист Мич Брезунек пресъздава дигитално 12 български паметника
Коментари Харесай

„Призракът е тук“ – 12 български паметника на Съветската ар...

Френският образен актьор Мич Брезунек пресъздава цифрово 12 български паметника на Съветската войска, в действителност ситуирани в Европейския съюз, като оспорва тяхното разбиране и слага под въпрос посланията, които носят.

Самостоятелната галерия, в която създателят показва концепцията си, носи многозначителното име " Призракът е тук " (The Ghost Is Here) и ще бъде открита през днешния ден, 9 септември 2022 година, от 15.00 ч., в Градската художествена изложба (Изложбена зала 2019) в Пловдив.

Идеята на експозицията е да предизвика диалог чрез преплитане на изкуство и исторически обстоятелства и си слага за цел да генерира средства в поддръжка на културния бранш в Украйна и България.
 Дигитално пресъздаване на руския монумент в Добрич
© Мич Брезунек/Дигитално пресъздаване на руския монумент в Добрич

Чрез цифрови интервенции, смесвайки история, образно изкуство, реалност и нереалност, Мич Брезунек приканва публиката да се замисли за предишното на Европа и да направи преоценка на сегашното ѝ.
" Всеки от пресъздадените монументи споделя своя лична история. Надявам се, че тези истории ще вдъхновят всички нас да погледнем на груповото си минало от друга вероятност. Можем ли да се поучим от неверните стъпки в предишното и да създадем едно по-добро бъдеще? Можем ли да намерим градивни способи да приказваме за постоянно присъстващото минало? Призракът е тук, с цел да ни подсети, че историята постоянно се повтаря ", споделя създателят.

Централният детайл на изложбата съставлява 3D видео творба в съвсем действителен размер, изобразяваща съветския паметник Альоша в Пловдив, видоизменен като великански фантом, дружно с още 11 3D произведения, пресъздаващи разнообразни монументи на Червената войска в други български градове. Завършващият съставен елемент е триизмерна цифрова карта, която рамкира концепцията на художника и сплотява всички детайли.

 
Трейлърът за изложбата " Призракът е тук "
Картата метафорично показва двете " лица " на България. От едната страна отразява стратегическите местоположения на паметниците на Съветската войска, а от другата монументите са сменени с 12-те звезди на знамето на Европейски Съюз, ситуирани на същите местоположения. Тази страна на картата отразява сегашното - участието на България в eвросъюза.

Изложбата The Ghost Is Here е част от по-големия план на Мич Брезунек - Ghost, въодушевен от конфликта сред бившето руско въздействие в България и актуалната визия на страната за бъдещето.
 Дигитално пресъздаване на руския монумент в Русе
© Мич Брезунек/Дигитално пресъздаване на руския монумент в Русе

С откриването на изложбата на 9 септември ще бъде пуснато в продажба първото NFT - част от сбирка, която съдържа 12 произведения. От през днешния ден нататък, всяка седмица до 9 ноември, на уеб страницата на проекта Ghost ще бъде оповестено ново NFT под формата на 3D видео анимация.

70% от приходите, генерирани от продажбите на NFT сбирката, ще бъдат дарени в поддръжка на украински актьори и културни събития в Украйна, както и употребявани в помощ на самостоятелната културна сцена в България.
Първото 3D видео, NFT Ghost
Като продължение на плана в бъдеще ще се реализира и физическа промяна на паметника на Альоша в Пловдив в гигантска призрачна фигура. Планира се артистичната интервенция да бъде осъществена напролет на 2023 година

The Ghost Is Here може да бъде посетена в Градската художествена изложба (Изложбена зала 2019) в Пловдив до 12 септември 2022 година Допълнителна информация ще намерите в 
 Дигитално пресъздаване на паметника на Съветската войска в София
© Мич Брезунек/Дигитално пресъздаване на паметника на Съветската войска в София

Изложбата се осъществя с поддръжката на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР