Френският Върховен касационен съд ще прецени дали да сезира Конституционния

...
Френският Върховен касационен съд ще прецени дали да сезира Конституционния
Коментари Харесай

Франция разглежда жалба срещу ползването на костни скенери за определяне на възрастта на млади мигранти

Френският Върховен касационен съд ще реши дали да сезира Конституционния съд по тъжба за потреблението на костни скенери за установяване на възрастта на млади мигранти, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Приоритетният въпрос за конституционосъобразност (ПВК) е издигнат от отбраната на младия гвинеец Адама С., който твърдял, че е на 15 години при идването си във Франция през 2016 година

Той отказал да мине тези радиологични прегледи за установяване на възрастта му и през 2017 година детски арбитър решил, че той не е невръстен и е отменил престоя му в детски обществен дом.

Младежът обжалвал правосъдното решение и този път приел да се подложи на костен скенер. През юли апелативният съд в Лион решил, че възрастта му е сред 20 и 30 години и удостоверил, че той не може да употребява детски обществен дом. Тогава решението е обжалвано пред касационния съд.

Защитата на младежа внася ПВК по член 388 от Гражданския кодекс, който от 2016 година регламентира използването на радиологични прегледи, нормално на ръката или китката, аз установяване на възрастта на младеж.

Тези костни скенери се употребяват в доста европейски страни за установяване възрастта на млади мигранти при съществуване на подозрение, само че са подложени на критика от години. Доводите на съперниците им са, че тези проби са остарели - употребяват се статистически данни от 30-те и 40-те години на предишния век, взети от американци в положително здраве - и че дават прекомерно обилни статистически отклонения от най-малко 18 месеца във възрастовата група 16-18 години.

Редица организации се борят за замяната на тези радиологични проби с други техники за инспекция - психически, обществени и просветителни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР