Френският Сенат призова с резолюция правителството да признае Република Нагорни

...
Френският Сенат призова с резолюция правителството да признае Република Нагорни
Коментари Харесай

Сенатът на Франция настоя за признаване на Република Нагорни Карабах

Френският Сенат прикани с резолюция държавното управление да признае Република Нагорни Карабах, съобщи Франс прес.

Резолюцията, която е чисто целесъобразна и с нищо не задължава държавното управление, бе призната с 305 гласа " за ", един " срещу " и 30 " въздържали се ". В горната камара на френския парламент превес има дясната съпротива.

В признатия текст " се осъжда военната експанзия на Азербайджан, осъществена с поддръжката на турските управляващи и на задгранични наемници, и се желае неотложно евакуиране " на въоръжените им сили от териториите на Нагорни Карабах, завладяни след 27 септември.

Френското държавно управление " е приканено да признае Република Нагорни Карабах и да направи всичко допустимо за незабавното обновяване на договарянията за трайно решение на спора, което обезпечава възобновяване на границите от 1994 година "

Правителството е приканено също да подсигурява отбраната на локалните поданици посредством разполагане на интернационалните мироопазващи сили и да обезпечи филантропична помощ на цивилното население, както и " да изиска интернационално следствие на осъществените в Нагорни Карабах военни закононарушения и да реши всички дипломатически последствия от изиграната от турските управляващи роля ".

Как реагира Ереван и по какъв начин Баку

Премиерът на Армения Никол Пашинян дефинира резолюцията на френския Сенат като историческо решение, а азербайджанското външно министерство я назова провокация, съобщи ТАСС. " Френските арменци явно необятно употребяват тематиката на спора за предизборни цели ", съобщи министерството.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев към този момент сподели, че страната му ще скъса дипломатическите връзки с всяка страна, която признае Република Нагорни Карабах.

Външното министерство на Армения приветства резолюцията на френския сенат в сряда и я дефинира като основна стъпка по пътя към признаването на правото на хората от Нагорни Карабах на самоопределяне.

 Кремъл разгласи края на войната в Карабах, а Пашинян - за какво Армения се съобщи Виж още

" Резолюцията, призната от френския Сенат, е съществена стъпка по пътя към признаването на правото на Арцах (непризнатата Нагорно-Карабахска република - ТАСС) на самоопределяне и заслужено разрешаване на казуса с Арцах. Тази резолюция демонстрира, че народът на Франция и Сенатът, който го съставлява, удостоверяват своята непоклатима ангажираност с универсалните полезности на правата на индивида ", заяви.

Според арменското външно министерство тази резолюция удостоверява нуждата от обновяване на договарянията с посредничеството на съпредседателите на Минската група на ОССЕ и обрисува методите за премахване на неподходящите последствия от спора.

 Арменците потвърдиха, че са изгубили втория по величина град в Карабах Виж още

" Считаме за изключително значимо, че резолюцията недвусмислено уточни нарушаванията на нормите на интернационалното право и правата на индивида от азербайджанските въоръжени сили и експанзионистичната политика на Турция. Безпристрастното мнение на френските законодатели и тяхното наказание на незаконната експанзия против хората от Арцах и мирното споразумяване на спора в Карабах отварят път към дълготраен мир в района ", отбелязва министерството.

Какво значи да признаеш Нагорни Карабах

Нито една страна не е признала Нагорни Карабах (Арцах, каквото е арменското име) - тази самопровъзгласила се република без изход на море, оспорвана сред Армения и Азербайджан, и двете страни претендират за суверенитет върху нея. Армения поради локалното население, над 80% арменско, Азербайджан - тъй като е на нейна територия. В началото на 90-те години на предишния век двете страни водиха война за Карабах - и откакто получиха самостоятелност от Съветския съюз. И двете страни се упрекнаха взаимно за провеждано етническо пречистване на локалното население.

 Не просто спор, а война: няма късмет за мир сред Армения и Азербайджан Виж още

В сегашния си тип Нагорни Карабах е самостоятелна република под суверенитета на Азербайджан, който обаче няма политически надзор над нея.

И по този начин: Баку и Ереван спорят (и воюват) за принадлежността на Нагорни Карабах от февруари 1988 година, когато регионът разгласи излизането си от състава на Азербайджанската ССР. Автономната област разгласи самостоятелност на 2 септември 1991 година, само че не е приета от интернационалната общественост - приета е като част от Азербайджан. По време на въоръжения спор през 1992-1994 година Азербайджан загуби контрола над региона и няколко прилежащи към нея региона.

През октомври 2012 година австралийският щат Нов Южен Уелс призна Нагорни Карабах, само че австралийският външен министър съобщи през ноември 2015 година, че Австралия не признава републиката и поддържа претенциите на Азербайджан.

 Семейства горят домовете си в Карабах, а пътят на съветските миротворци е посипан с трупове Виж още

През септември 2014 година баският парламент одобри предложение, подкрепящо правото на Нагорни Карабах на самоопределяне.

Преди Калифорния да признае Нагорни Карабах през май 2014 година, три места в щата към този момент го бяха са го признали:
Окръг Фресно (април 2013 г.) Хайланд (ноември 2013 г.) Лос Анджелис (януари 2014 г.)
Хайланд е побратимен с Бердзор. Монтебело е побратимен със Степанакерт.

Бердзор или Лачин е град, който е интернационално приет като част от Азербайджан, само че де факто е под контрола на Нагорно-Карабахската република.

 Путин начерта алена линия за Ердоган със договорката за Нагорни Карабах Виж още

Кой е огромният губещ

С сред Армения, Азербайджан и Русия от 10 ноември Армения се съгласи на съвсем цялостно оттегляне. Пашинян изпрати прочувствено обръщение до нацията си във Фейсбук, където изрази горест и страдание за прекратяването на войната, само че съобщи, че това е най-хубавият логически избор. Арменските сили губеха по няколко села дневно и бяха изтласкани от Шуша, вторият по величина град, стратегически освен това по коридора, свързващ Степанакерт, столицата на Нагорни Карабах, с Армения.

Въпреки че Армения беше победената страна в този спор, най-големият губещ в действителност е Европейският съюз. Още един път и по величествен метод не съумя да бъде подобаващ състезател и медиатор за мира в източната му външна страна, написа за Ал Джазира Борут Гъргич, създател на платформата " Транс-каспийски план ", която обезпечава политически и бизнес връзки сред Европейски Съюз и каспийския район.

" След като безпомощно гледаше по какъв начин Русия нахлу в Грузия през 2008 година и наряза Украйна през 2014 година, Европейски Съюз за следващ път застана в профил, до момента в който Путин реализира още една геостратегическа победа в района. С съветските войски, които в този момент се намират в Нагорни Карабах, Путин се трансформира във в действителност настойник на коридора Южен Кавказ, който свързва Европа с Централна Азия и Иран и е значим директен пункт за каспийския нефт и газ за европейските и международните пазари ", разяснява Гъргич.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР