Френският съд потвърди забраната на абая в държавните училища

...
Върховният съд на Франция потвърди в четвъртък забраната на правителството
Коментари Харесай

Върховният съд на Франция потвърди в четвъртък забраната на правителството за учениците в държавните училища да носят абая, дълга дреха, подобна на роба, често носена от мюсюлманските жени, в решение, което правозащитни групи предупреждават, че ще доведе до повече дискриминация.

„Както стоят нещата, съдията счита, че забраната за носене на тези облекла не представлява сериозно и явно незаконно нарушение на основна свобода“, се казва в прессъобщение на съда, публикувано онлайн.

Забраната има своята правна основа в закон, приет през 2004 г., забраняващ носенето на „явни“ религиозни символи във френските училища.

Съдът каза, че носенето на абая „е част от процес на религиозно утвърждаване, както се вижда от коментарите, направени по време на дискусии със студенти“.

Правното оспорване на забраната беше представено миналия петък и аргументите от двете страни бяха изслушани във вторник. Action Droits Des Musulmans (ADM), групата за мюсюлмански права, която подаде жалбата, твърди, че забраната нарушава „основни права“, като правото на лична свобода.

Адвокатът на групата Винсент Бренгарт каза пред журналисти преди изслушването, че забраната е била наложена по „произволен“ начин, тъй като не съдържа правна дефиниция за това как изглежда абая.

След решението от четвъртък ADM заяви в изявление, че съдът „не е изпълнил ролята си да защитава основните свободи на децата, гарантирайки им достъп до образование и зачитане на неприкосновеността на личния им живот, без никаква форма на дискриминация“.

ADM също така изрази дълбоката си загриженост „относно последствията, които това решение може да има върху младите момичета, които са изложени на риск от ежедневна дискриминация въз основа на техния етнически и религиозен външен вид, насилието от тези разпити с дрехи и травмата и тормоза, които причиняват, по този начин пречи на достъпа им до образование и успеха им в училище.“

 Мюсюлманка, облечена в стила на обличане, наречен абая, се разхожда по улица в Нант, Франция, 29 август 2023 г. REUTERS/Stephane Mahe Мюсюлманка, облечена в стила на облекло, наречен абая, се разхожда по улица в Нант, Франция, 29 август 2023 г. REUTERS/Stephane Mahe Стефан Мае/Ройтерс

Френският министър на образованието Габриел Атал обаче похвали решението на съда, наричайки го „важно решение за училищата на републиката“.

„Целта на училищата е да приветстват всички ученици със същите права и задължения, без дискриминация или стигматизация“, каза Атал в X, известен преди като Twitter.

Френският президент Еманюел Макрон по-рано защити забраната, която е последната от поредица спорни ограничения в страната върху облеклото, свързано с мюсюлманите. Макрон каза, че забраната не "стигматизира" никого, но "хората, които налагат абая" са.

През последните години Франция преследва поредица от противоречиви забрани и ограничения върху артикули с обичайно ислямско облекло, които често предизвикват гнева на мюсюлмански държави и международни правозащитни групи.

Миналата година законодателите подкрепиха забраната за носене на хиджаб и други „забележими религиозни символи“ в спортни състезания. Поправката беше предложена от дясната партия Les Républicains, която твърди, че хиджабът може да изложи на риск безопасността на спортистите, които го носят, докато спортуват.

По-ранната забрана на Франция за никаб - покриващи цялото лице воали, носени от някои мюсюлмански жени - нарушава човешките права на тези, които го носят, каза Комитетът по правата на човека на ООН през 2018 г.

Мая Саниецки, Ниам Кенеди и Тара Джон от CNN допринесоха за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР