Френският президент ще отпътува утре за едноседмична обиколка в Азия,

...
Френският президент ще отпътува утре за едноседмична обиколка в Азия,
Коментари Харесай

Макрон тръгва на едноседмична обиколка в Азия за две важни срещи на върха

Френският президент ще отпътува на следващия ден за едноседмична обиколка в Азия, по време на която той ще взе участие в срещата на върха на Г-20 в Бали и в срещата на върха на Азиатско-тихоокеанската икономическа общественост (АТИС) в Банкок, съобщи Франс прес.

Пътуването му ще продължи до идната събота. То се вписва в поредност от значими задгранични пътувания на президента, измежду които присъединяване в сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк през септември и в интернационална конференция за мир в Рим през октомври, осведоми Българска телеграфна агенция.

По време на среща на върха в Бали полемиките ще бъдат фокусирани към Украйна идния вторник и сряда, като огромният отсъстващ от срещата ще е съветският президент Владимир Путин.

Френското президентство разясни, че от тази среща на върха Париж чака едно ясно обръщение във връзка с Русия, която би трябвало да схване допустимо най-скоро една логичност на деескалация.  Някои страни от Г-20, като Китай и Индия, до момента бяха много внимателни, като отхвърлиха да осъдят съветската атака в Украйна или показаха косвено запаси да го създадат.

По време на визитата си в Бали, където Макрон ще дойде в понеделник вечер локално време, той ще беседва във вторник с китайския си сътрудник Си Цзинпин, с индийския министър председател Нарендра Моди и президента на страната хазаин Джоко Видодо.

Засега не се планува двустранна среща на Макрон с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в коридорите на форума. Но подобен диалог ще има на 1 декември, когато Макрон дойде в Съединени американски щати на държавна аудиенция.

Не излиза наяве дали на остров Бали Макрон ще приказва и със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Колегата му Байдън към този момент изключи сходна среща с принца, откакто групата ОПЕК плюс одобри решение, което е удобно за Русия.

След Бали Макрон отива в Банкок за форума идния четвъртък и петък на АТИС. На него Франция  е  първата поканена европейска страна. В АТИС вземат участие 21 страни, измежду които Китай, Южна Корея, Малайзия, Виетнам, Канада, Съединени американски щати и Чили.

Според френското президентство поканата към Макрон да взе участие във форума е историческа и е самопризнание от страните от АТИС за френския дневен ред, в който са заложени и стратегическите упоритости на Франция в Индо-Тихоокеанския регион, отбелязва Франс прес. Там Франция има доста територии и морски зони и Макрон издигна до стратегически приоритет региона, разпрострян се от източноафриканските крайбрежия до западноамериканското крайбрежие.

Зоната е сцена и на все по-нарастващо съревнование сред Китай и Съединени американски щати и е невралгичен център на международната търговия. В региона Франция има изключителна икономическа зона към седем територии, от Реюнион до Нова Каледония. Там пребивавам 1,65 милиона френски жители.

За да брани ползите си, само че и опциите си за дейности в района, Франция задълбочи връзките с редица основни страни - Индия, Япония, Индонезия, било то в региона на стопанската система, било то на защитата. Но Франция има в тази пространна зона единствено 7000 военни, което, съгласно анализатори не е задоволително.

През 2021 година алиансът сред Австралия, Съединени американски щати и Англия в региона на защитата и анулирането от Канбера на мегадоговор с Франция за подводници също нанесе удар по тактиката на Макрон за Индо-Тихоокеанската зона. Но откогато в Австралия на власт пристигна нов министър председател през май, Париж работи за възобновяване на връзките с Канбера и може още веднъж да е на първа линия в продажбата на подводници за тази страна, показва Франс прес. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР