Френският президент се срещна днес с ливанския премиер Наджиб Микати

...
Френският президент се срещна днес с ливанския премиер Наджиб Микати
Коментари Харесай

Франция е готова на всичко, за да предотврати разрастване на насилието между Ливан и Израел

Френският президент се срещна през днешния ден с ливанския министър председател Наджиб Микати в Париж и го увери, че Франция е подготвена " да направи всичко по силите си, с цел да предотврати разрастването на насилието сред Ливан и Израел ", съобщи Франс прес, като цитира изказване на Елисейския замък.

На срещата в Париж участва и главнокомандващият ливанските въоръжени сили Жозеф Аун. Макрон " изрази своята решителност да продължи да оказва на ливанските въоръжени сили помощта, от която те се нуждаят ", написа в изказването.

Френският президент " продължава да работи за стабилността на Ливан, тъй че той да бъде предпазен от рисковете, свързани с ескалацията на напрежението в Близкия изток. Във връзка с това той напомни уговорката на Франция към Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан (ЮНИФИЛ) и акцентира отговорността на всички да се подсигурява, че те могат да извършват напълно своите отговорности ", сподели още Елисейският замък.

" Франция ще предприеме дейности за постигането на тази цел дружно с всички, които са подготвени да поемат спомагателни задължения, по-конкретно с европейските си сътрудници, след заключенията на изключителното съвещание на Европейския съвет ", извършено в Брюксел през вчерашния ден и завчера, се показва в изказването.

Освен това Макрон, който беседва по телефона и с ръководителя на Камарата на депутатите Набих Бери, още веднъж прикани " политическите водачи най-сетне да намерят излаз от институционалната рецесия, която отслабва Ливан ". 

От края на мандата на президента Мишел Аун (който няма роднински връзка с Жозеф Аун - бел. АФП) на 31 октомври 2022 година ливанските депутати не съумяват да се спогодят за негов правоприемник. Парламентът на страната е разграничен сред лагера на проиранското ислямистко придвижване " Хизбула " и неговите съперници, напомня Агенция Франс Прес, представено от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР