Френският президент Макрон има за цел да прокара икономически и имиграционни реформи въпреки политическите предизвикателства

...
Френският президент Еманюел Макрон обещава да направи ключови икономически, имиграционни
Коментари Харесай

Френският президент Еманюел Макрон обещава да направи ключови икономически, имиграционни и образователни реформи

От Асошиейтед прес август 24, 2023, 9:42 Реформи в имиграцията и образованието въпреки разделенията на Франция и политическите предизвикателства, които включват месеци на протести срещу промените в пенсиите и скорошни бунтове заради тийнейджър, убит от полицията.

Макрон миналата година загуби мнозинството си в долната камара на парламента, Националното събрание, принуждавайки той да използва политически маневри, за да приеме всяко ново законодателство. Това „не е голяма работа“, каза той в интервюто, като отбеляза, че неговото центристко правителство успя да прокара някои нови закони оттогава с подкрепата на членове на лявоцентристката и традиционната десница.

Макрон иска да избегне повторение на голямата политическа криза, предизвикана от задънената улица в парламента по-рано тази година относно реформа за намаляване на разходите чрез повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Правителството му използва специално конституционно правомощие да прокара законодателството без гласуване в Националното събрание, вбесявайки опонентите, които организираха продължила месеци огнена буря от протести.

Макрон обеща да се заеме с корените на няколкодневната безредици във Франция, предизвикани в края на юни от полицейското убийство на 17-годишно момче. Той каза пред Le Point, че участниците в безредиците, включително много на възраст под 18 години, са действали от „воля за отмъщение“ срещу полицията и държавните институции.

„Нямаше политическо послание, нито социално или религиозно послание“, каза той.

45-годишният президент обеща да осъществи голяма образователна реформа, която ще включва намаляване на ваканционните дни на учениците и ще позволи на учениците с обучителни затруднения да се върнат на училище по-рано след ваканциите от останалите.

„Има твърде много ваканции“, каза Макрон.

Той каза също, че законопроект за имиграцията който беше отлаган няколко пъти тази година поради липса на парламентарно мнозинство, ще бъде обсъден през следващите месеци. Той каза, че правителството му ще проведе разговори с опозиционните партии, за да изготви предложение.

„Трябва значително да намалим имиграцията, като започнем с нелегалната имиграция“, каза той. Външните граници на Европейския съюз трябва да бъдат по-добре защитени, твърди той.

Коментарите идват след като редица лодки се преобърнаха или по друг начин пострадаха през последните почивни дни северноафриканското крайбрежие и близо до италианските брегове. Десетки хиляди мигранти се опитаха да прекосят Средиземно море тази година с надеждата да стигнат до Европа.

Макрон обеща да намали нивото на безработицата до 5%. Равнището на безработица във Франция достигна 7,2% тази година, най-ниското ниво от 2008 г.

Той каза, че политиките му от 2017 г. насам са стимулирали растежа на Франция и са подобрили икономическата й „привлекателност“ за чуждестранни . „Трябва да направим повече, за да намалим безработицата с всички средства“, каза той.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР