Френският президент изключи възможността да подаде оставка, какъвто и да

...
Френският президент изключи възможността да подаде оставка, какъвто и да
Коментари Харесай

Макрон: Няма да подам оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори

Френският президент изключи опцията да подаде оставка, какъвто и да е резултатът от предварителните избори, които той свика след безапелационната победа на крайнодесния " Национален общ брой " на изборите за Европейския парламент, извършени в неделя. Това съобщи Макрон в изявление за френското списание Le Figaro, представено от Франс прес.

" Не Националният общ брой написа Конституцията, нито нейния дух ", отговори той на въпрос, какво би направил, в случай че крайната десница на Марин льо Пен завоюва парламентарните избори в двата тура на 30 юни и 7 юли и по-късно партията призове Макрон да си подаде оставката. " Институциите са ясни, мястото на президента е ясно, какъвто и да е резултатът ", добави той.

Макрон също по този начин сподели, че е подготвен още веднъж да дебатира с Марин льо Пен, против която беше изправена на втория тур на последните два избора за президент.

" Разбира се! Готов съм да нося нашите цветове и да пазя нашия план ", уточни той пред френското списание.

Макрон се присмя на въпрос дали е " вманиачен " да разпусне Народното събрание и да свика избори в толкоз къс период.

" Мисля единствено за Франция. Това беше вярното решение, в полза на страната. А аз споделям на французите: " Не се опасявайте, отидете и гласувайте ", сподели той.

След като загуби болшинството си в Народното събрание след преизбирането му за втори мандат през 2022 година, президентът уточни пред Le Figaro, че ще бъде подготвен " да подаде ръка на всички тези, които са подготвени да дойдат и ръководят ", без да даде повече детайлности, отбелязва БНР.

Проучванията предричаха проваляне на неговата партия още за вота за Европейски парламент и в този момент още веднъж демонстрират, че " Националният общ брой " води за идния народен парламентарен избор.

" Никога не съм вярвал на социологически изследвания ", уточни Макрон и добави: " Започва нова акция и не би трябвало да гледаме резултатите по региони, сравнявайки ги с тези на европейските избори ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР