Френският президент и германският канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е германски

...
Френският президент и германският канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е германски
Коментари Харесай

Макрон и Шолц призоваха за нови избори в оспорваните косовски общини

Френският президент и немският канцлер Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 приканиха за производство на нови избори в оспорваните общини в Северно Косово, където в последните дни се стигна до конфликти, съобщи Франс прес.

" Призовахме и двете страни да провеждат нови избори в тези четири общини допустимо най-скоро ", съобщи Макрон в края на четиристранна среща със сръбския и косовския президент в Кишинев, в границите на срещата на върха на Европейската политическа общественост. Според френския президент това искане допуска " ангажимент от страна на Косово " и " ясно присъединяване в тези избори от страна на сръбската страна ".

Запитана скоро по-късно по този въпрос, президентката на Косово Вьоса Османи увери, че е " подготвена да прегледа " тази опция.

Макрон акцентира, че двамата водачи са били приканени да вземат " ясни решения " до идната седмица, и също по този начин загатна за " предпочитано и неотложно решение на въпроса за асоциирането на сръбските общини от страна на Косово ".

В същото време ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз ще събере министрите на двете страни, с цел да обсъдят асоциирането на тези сръбски общини, добави Макрон.

Френският държавен глава също по този начин изрази страдание, че " изборите са били проведени без никакви гаранции за вярното им осъществяване " и че четирима кметове са определени с по-малко от 5% от гласовете, " което явно не е изискване за легитимност ", написа Българска телеграфна агенция.

От няколко дни насам ситуацията в региона, който от години влиза от рецесия в рецесия, е доста напрегната. Много от членовете на сръбската общественост, съставляваща болшинство в четири северни града, не признават властта на Прищина и са лоялни към Белград. Сърбите бойкотираха общинските избори в тези градове през април, вследствие на което бяха определени албански кметове при изборна интензивност от по-малко от 3,5 %. Въвеждането им в служба от косовското държавно управление предходната седмица беше искрата, провокирала детонацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР