Френският президент Еманюл Макрон попари надеждите на страните от Западните

...
Френският президент Еманюл Макрон попари надеждите на страните от Западните
Коментари Харесай

Макрон в България: Това, че се противопоставяме на САЩ, не ни прави съюзници на Иран

Френският президент Еманюл Макрон попари очакванията на страните от Западните Балкани, че присъединението им към Европейски Съюз е все по-близо. Спрямо другите европейски водачи, пристигнали на Срещата на върха в София, като че ли неговите изявления се оказаха най-сурови. Президентът разяснява и присъединението на България към Шенген, Банковия съюз, както и тематиката за Иран, нуклеарното съглашение и връзките със Съединени американски щати.
България в Шенген и промяната за командированите служащи
Мисля, че няма да е добре нито за България, нито за актуалните членки на Шенген да се бърза за присъединение , тъй че бих желал да се съблюдават периодите, които сме си сложили - да променим механизмите и Дъблинския правилник първо, както сме възнамерявали. Отчитаме тава, което направи България. Спазвайки разпоредбите, бих желаех да отчетем прогрес в договарянията. Ако България извърши дилемите, ще се озове в предверието на Еврозоната. Това съобщи президентът на Франция Еманюел Макрон в конференция след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София.
Говорихме по разнообразни тематики, значими за България. Бих желал да изпълним прогрес по тях. И аз съм поел задължения. Първата тематика е пакет " Мобилност ", която е доста сензитивна. Бих желал да реализираме взаимни отстъпки в идните месеци. Желаем задълбочена промяна в директивата за командированите служащи. Благоприятно настроени сме към избрани правила, като отчитаме спецификата на сухопътния превоз в България. Мисля, че от позиция на календара, това ще стане през септември , разяснява митингите на превозвачите у нас Макрон.

Съединени американски щати, Иран и нуклеарното съглашение
Мисля, че би трябвало да сме доста деликатни, когато приказваме за неуспех. Франция е поемала тежестта постоянно в такива времена на рецесия. Мисля, че триумфът на френската дипломация се мери с последователността на решенията ни. Нашата цел е да запазим мира в региона. Имахме нуклеарна мощ в лицето на Иран, която заплашваше нашите съююници. От лятото на 2017-та заявих, че това съглашение не е задоволително и че би трябвало да го преподпишем до 2025-та. Опитах се да убедя америкаците, само че не съумях. Всички европейци пазят тази позиция. Темата за Иран е обвързвана със стабилизирането. Няма да станем съдружници на Иран, в случай че се противопоставим на Съединени американски щати , тъй като чета такива мнения. Искам просто бизнесът да резервира позициите си в Иран, нямам желание да дам начало на комерсиална война с Иран, само че не мога да разреша сдруженията да останат на улицата.
Непреките последствия от американското решение да излезе от съглашението ще благоприятстват съветската и китайската позиция в района. Ние сме сътрудници на Съединени американски щати, само че би трябвало и да бъдем прозорливи. Имам ясна геополитическа цел - избягването на напрежението в региона, а нуклеарното съглашение ни даваше правото да вървим по този път. Това е и позицията, която ще пазя пред Путин.

" Отслабването " на Европа в резултат на разшивяването й
Днес бях впечатлен от волята на ръководителите на Западните Балкани. Що се отнася до Турция, водят се договаряния, само че изборът, който направи страната не дава опция да има прогрес в тях. Франция има взаимен интерес с Турция - сирийската тематика, бежанския поток. Имаме и разлики - светската страна, показа Макрон.
Той изрази скептична записка по отношение на разширението на Европейския съюз с включването на страните от Западните Балкани - на срещата на върха, ориентирана към подсилване на връзките сред района и Европейски Съюз. Коментарите на Макрон бяха разочароващи изключително за Албания и Македония, макар че получиха утвърждение от Европейската комисия през април за начало на идни договаряния.
" Това, което сме виждали през последните 15 години, е път, който отслабва Европа всякога, когато мислим за нейното разширение. И не мисля, че вършим услуга на страните кандидатки или на самите нас, имайки механизъм, който към този момент няма правила и продължава да се стреми към по-голямо разширение...
Аз поддържам закрепването на Балканите в Европа и напредването към Европа. Но мисля, че би трябвало да погледнем към всяко ново разширение с доста нерешителност и суровост. Не поддържам напредването към разширението, преди да разполагаме с цялата нужна сигурност и преди да създадем действителна промяна, която да разреши задълбочаване и по-добро действие на Европейския съюз ", означи президентът...

Балканите се върнаха в дневния ред на Европейски Съюз, защото водачите се разтревожиха от въздействието на други сили на южния му фланг, изключително Русия. Миграционната рецесия през 2015 година, по време на която стотици хиляди хора влязоха в Европейски Съюз по маршрута през Западните Балкани, също по този начин провокира съществено увещание за смисъла на района за стабилността на блока.
Но членовете на Европейски Съюз са разграничени по въпроса дали да заявят, че всичките шест страни от Западните Балкани на срещата на върха - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия - могат да се причислят към блока. Те имат разнообразни визии и във връзка с вероятната времева рамка за приемане на нови членове от района.
Сърбия и Черна гора към този момент вземат участие в договарянията за участие и Комисията позволи, че може да се причислят към Европейски Съюз до 2025 година - цел, обсъждана със забележителен песимизъм от някои длъжностни лица в Брюксел и държавните управления на страни от Европейски Съюз.
През 90-те години на предишния век Западните Балкани бяха наранени от война и гражданските безредици и Брюксел съобщи, че всички бъдещи членове на района би трябвало да се борят против корупцията и проведената престъпност и да подобрят демократичните си стандарти, с цел да имат опция да се причислят към блока, продължи Макрон.
Европа ще реализира прогрес откакто преодолее разликите, ще покаже откакто излезе от рецесиите каква желае да бъде. Франция ще поеме риска да направи смели оферти. Антиевропейските усеща се ускоряват, когато има възприятие на беззащитност. Нека всички, които обичат Европа да решат и да предложат на евроизборите, които предстоят, и ще видите, че нашите съграждани ще вземат вярното решение. Можем да спечелим борбата за нашия континент. Важно е най-после европейският план да е в центъра на нашите решения, заключи Макрон.
Сподели с товите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР