Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че евентуална покана към

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че евентуална покана към
Коментари Харесай

Макрон: Покана към Путин за срещата на върха на Г-20 в Бразилия трябва да бъде приета с консенсус

Френският президент Еманюел Макрон съобщи през днешния ден, че възможна покана към съветския държавен глава Владимир Путин да взе участие на срещата на върха на Г-20 в Бразилия през ноември би трябвало да бъде призната с консенсус в границите на клуба на най-индустриализираните страни в света, съобщи Франс прес и Българска телеграфна агенция.

 

" Смисълът на този клуб е, че би трябвало да бъде реализиран консенсус от останалите 19 страни и това ще бъде работа на бразилската дипломация ", съобщи Макрон на взаимна конференция с бразилския си сътрудник Луиз Инасио Лула да Силва.

 

Ако такава среща може да бъде " потребна, би трябвало да я създадем, само че в случай че основава разделяне, без подозрение не би трябвало ", уточни френският президент.


Макрон и бразилският му сътрудник остро разкритикуваха изключването на претендента на опозицията Корина Йорис от президентските избори във Венецуела през юли.

 

" Осъждаме най-категорично изключването на сериозен и благонадежден претендент от този развой ", съобщи Макрон на конференция в бразилската столица в края на тридневното си публично посещаване в Бразилия.

 

" Призоваваме за включването ѝ и откровено се надявам, че през идващите седмици и месеци ще можем да имаме възобновен баланс. Не би трябвало да се отчайваме през днешния ден /.../, само че обстановката е сериозна и се е влошила вследствие на решението, което беше взето ", добави той.


От своя страна Лула съобщи, че е " съществено " събитието, че Корина Йорис не е могла да се записва за присъединяване в изборите на 28 юли като претендент от опозицията против венецуелския президент Николас Мадуро, който е на власт от 11 години.

 

" Няма никакво правно или политическо пояснение за възбраната на един политически противник да бъде претендент ", съобщи бразилският президент.

" Казах на Мадуро, че най-важното за възобновяване на нормалността във Венецуела е да се избегнат всевъзможни проблеми в изборния развой и че изборите би трябвало да бъдат създадени по допустимо най-демократичния метод ", означи той.

 

Корина Йорис беше номинирана на мястото на водача на опозицията Мария Корина Мачадо, на която беше неразрешено да заема обществена служба.

 

Националният изборен съвет (НИС) обаче не записва Йорис, без да даде някакво пояснение, а най-после одобри кандидатурата на Едмундо Гонсалес Урутия, някогашен дипломат и политолог.

 

Шестдесет и една годишният Николас Мадуро наследи своя наставник Уго Чавес (1999-2013 г.) след неговата гибел.

Повече от 60 страни, в това число Съединени американски щати, не признаха избирането му за президент през 2018 година, откакто изборите бяха бойкотирани от опозицията. Това непризнаване докара до стопански наказания, ориентирани по-специално против петролния бранш на страната, показва Агенция Франс Прес.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР