Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че е готов да

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че е готов да
Коментари Харесай

Макрон и Меркел са склонни да отпуснат повече време на британците за Брекзит

Френският президент Еманюел Макрон съобщи през днешния ден, че е подготвен да прегледа молба за отсрочване на датата за Брекзит от Лондон, в случай че тя бъде стимулирана. Той добави, че е "настъпил моментът британците да създадат своя избор ", предадоха международните организации.

"Ако британците имат потребност от повече време, ние можем да разгледаме молба за удължение на крайния период - в случай че тя бъде стимулирана от нови решения на британците. Но ние не можем никога да приемем удължение без ясна вероятност по набелязаната цел ", сподели Макрон на обща конференция с гостуващата му канцлерка на Германия Ангела Меркел.

"Ако британците се нуждаят от повече време, няма да им откажем, само че ние се стремим към нехаотичен Брекзит, към излизане на Англия от Европейски Съюз със договорка ", добави той.

Според Меркел Европейски Съюз продължава да счита, че постигнатото предходната година съглашение за Брекзит с Англия е настоящо, само че в случай че на Лондон му е нужно повече време, с цел да го утвърди, това време ще му бъде отпуснато, съобщи ТАСС.

"Ние сме изцяло съгласни, че съглашението е настоящо и аз приказвах за това наскоро в Шарм ел Шейх с английския министър председател Тереза Мей. Ако на Англия й е нужно още малко време, ние, несъмнено, няма да се противопоставим на това ", съобщи Меркел.

Планираната дата за Брекзит е 29 март, само че до момента Тереза Мей не съумя си обезпечи поддръжката на болшинството парламентаристи за контрактуваната от нея договорка, напомня ТАСС.

Тази вечер Мей ще внесе за диспути и гласоподаване в Народното събрание план на решение за удължение на договарянията с Брюксел и в същото време ще предложи механизъм за отсрочване във времето на датата на развода при положение на неуспех на договарянията, добавя Франс прес.

Сутринта основният договарящ за Брекзит в Европейска комисия Мишел Барние сподели, че вероятно отсрочване на датата за Брекзит е допустимо при изискване, че британците обяснят защо желаят да употребяват спомагателното време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР