Френският президент Еманюел Макрон заяви, че той и германският канцлер

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че той и германският канцлер
Коментари Харесай

Макрон призова Путин да прекрати блокадата на Одеса

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че той и немският канцлер Олаф Шолц са призовали Владимир Путин да приключи съветската обсада на украинското пристанище Одеса според изискванията на резолюция на Организация на обединените нации.

" В полемиката, която организирахме с Олаф Шолц предходната събота, предложих на президента Путин да поемем самодейността за резолюция на Организация на обединените нации, която да даде доста ясна рамка на тази интервенция ", съобщи той след европейската среща на върха в Брюксел.

Макрон и Шолц се обадиха на Путин в събота и от този момент нито един от тях не е загатнал за препоръчаната резолюция на Организация на обединените нации, макар че се поставят дипломатически старания за унищожаване на съветската опасност за Одеса - последното огромно черноморско пристанище в украински ръце.

Нахлуването на Русия в Украйна на процедура лиши голямата ѝ годишна продукция от зърно от международния пазар, което докара до повишаване на международните цени на храните и заплашва да изостри филантропичните рецесии в Африка и Близкия изток. Украинските бранители на пристанището са сложили мини, а съветският флот не разрешава на товарния трафик да идва в Украйна.

Според предлагането на Макрон с резолюция на Организация на обединените нации ще се сътвори рамка, в която пристанището ще бъде разминирано и доставките на зърно ще бъдат обновени.

Макрон отдаде дължимото на ролята на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в търсенето на решение и съобщи, че Русия е водила " обещаващи " диалози с черноморската си съседка Турция. Това е довело до очаквания, че обстановката може да бъде позволена през " идващите дни, идващите седмици ", сподели той.

" Решението не зависи от нас, само че действително зависи от съглашение с Русия - и гаранции, предоставени от Русия - тъй че, изправени пред разминирането, което е от значително значение - да бъдат предоставени гаранции за сигурност на украинците, предотвратяващи нападението против тях ", добави той, представен от БГНЕС.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР