Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е готов да признае

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е готов да признае
Коментари Харесай

Макрон признава специфичността на Корсика, но отхвърля другите искания на националистите

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е подготвен да признае специфичността на Корсика, само че е срещу другите претенции на ръководещите острова националисти, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

В дълго чаканата си тирада в Бастия президентът сподели, че е " податлив Корсика да бъде упомената във френската конституция " - едно от основните претенции на съюза сред последователите на автономията и сепаратистите. Той акцентира, че това би бил метод да се признае нейната еднаквост и да се затвърди принадлежността й към Републиката.

Това корсиканско искане провокира остра опозиция в мощно централизирана Франция, която брани " със зъби и нокти " неделимостта на Републиката.

Френският президент обаче остана неотстъпчив във връзка с други две претенции на националистите - признаването на корсиканския за формален език наред с френския и въвеждането на статут на непрекъснат гражданин на Корсика.

Корсиканският език би трябвало да бъде предпазен и развиван, само че той не може да добие формалния статут, за който упорстват корсиканските националисти, сподели Макрон, представен от ДПА. Френският език е основата на френската нация, а ние би трябвало да пазим това, което ни е направило нация, добави той.

За статута на непрекъснат гражданин Макрон сподели, че това не е верният отговор на спекулациите с парцели на туристическия остров, както считат националистите.

Днес цените порастват и се продават терени, и хората, които се възползват от това, рядко не са корсиканци, означи президентът, който се ангажира да благоприятства построяването на жилища и да опрости градоустройствените регулации.

Още в първия ден от двудневната си аудиенция, Макрон възприе корав звук, като изключи опцията за прошка на пандизчии, напомня АФП
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР