Френският президент Еманюел Макрон вече е в Саудитска Арабия, където

...
Френският президент Еманюел Макрон вече е в Саудитска Арабия, където
Коментари Харесай

Макрон се среща със саудитския принц Салман на фона на критики

Френският президент Еманюел Макрон към този момент е в Саудитска Арабия, където се чака да се срещне с принц Мохамед бин Салман и става първия огромен западен водач, посетил страната след убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година.

Според президента Саудитска Арабия е жизненоважна, с цел да помогне за построяването на спокойно съглашение в целия район към Иран, също така я смята за съдружник в битката против ислямските екстремисти от Близкия изток до Западна Африка, написа „ Ройтерс “.

Франция е измежду доставчиците на оръжия на страната от Персийския залив, само че е изправена пред възходящ напън да преразгледа продажбите си поради водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори със обвързваните с Иран бунтовници хути в Йемен.

Докато връзките сред Париж и Рияд бяха по-топли при предшественика на Макрон, връзките се охладиха през последните години.

Очаква се по време на пътуването на президента бизнес делегация от към 100 компании, в това число TotalEnergies, Thales и Vivendi, да участват на капиталов конгрес.

Пред кореспонденти в Дубай през вчерашния ден Макрон отхвърли обвиняванията, че легитимира престолонаследника, като добави, че многочислените рецесии в района не могат да бъдат позволени с игнориране на Саудитска Арабия.

„ Ние можем да решим след аферата Хашоги, че нямаме политика в района, което е избор, който някои могат да защитят, само че мисля, че Франция има значима роля в района. Това не значи, че сме съучастници или че забравяме “, акцентира Макрон в опит да оправдае визитата си.

Няколко организации обаче разкритикуваха решението на президента да посети Саудитска Арабия. Сред тях е интернационалното институция за отбрана на човешките права „ Амнести Интернешънъл “. Неговият общоприет секретар, Агнес Каламар от Франция, разгласи, че каквито и ползи да има страната ѝ, „ нищо не може да оправдае легитимирането на държател, който убива публицисти, заплашва деятели, затваря дами бранители на човешките права, избива йеменски цивилни и мами интернационалната общественост “.

„ Макрон омаловажава себе си и личната си страна, до момента в който се насочва към партньорство с Мохамед бин Салман “, сподели Каламар, представена от „ Гардиън “.

Брус Ридел, който е бил анализатор в Централно разузнавателно управление на САЩ, а в този момент е помощник в основаната във Вашингтон неправителствена организация “Brookings Institution ”, назова срещата „ френски щемпел за утвърждение на Мохамед бин Салман и неговата война в Йемен “.

От организацията за правата на индивида “Human Rights Watch ” приканиха Макрон да адресира убийството на Хашоги.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР