Френският президент Еманюел Макрон спечели снощи близо 3-часовия телевизионен дебат

...
Френският президент Еманюел Макрон спечели снощи близо 3-часовия телевизионен дебат
Коментари Харесай

Макрон спечели дебата с Льо Пен

Френският президент Еманюел Макрон завоюва нощес близо 3-часовия ефирен спор против претендентката за неговия пост Марина Льо Пен, която се бе амбицирала да се реваншира за провалянето си през 2017 година

В навечерието на втория тур на президентските избори на 24 април Макрон потвърди, че стои по-солидно по въпросите на стопанската система, външната политика, европейското създаване, зеления преход и етническата толерантност.

Льо Пен бе изоставила нападателната изразителност, с цел да успокои обществото, че като възможен държавен глава няма да го тласне към крайности макар принадлежността си към крайнодесния бранш. Тя се представяше като изразител на паниките на нефаворизираните пластове и дефинира своята партия като бедна. Това бе нейната защитна теза, когато Макрон нападна най-слабото ѝ място - зависимостта от съветско кредитиране за нейните политически акции.

По думите му тя е „ подвластна от Владимир Путин “ и е неспособна да „ отбрани френските ползи “ заради партийни заеми, взети от съветска банка, близка до Кремъл. Напомни ѝ, че и досега продължава да ги изплаща, което тя удостовери, само че добави, че е потърсила съветско кредитиране, тъй като френските банки са ѝ отказали всевъзможни заеми.

„ Когато говорите с Русия, вие не говорите с никой задграничен водач, вие говорите с вашия банкер “, уязви я той. Льо Пен се постара да отбие офанзивата, като изрази своята „ безспорна взаимност и съчувствие “ с Украйна и жигосах съветската експанзия като „ неприемлива “. Макрон обаче незабавно ѝ подсети, че тя е одобрила анексирането на Крим от Русия през 2014 година " Не можете да защитавате ползите на Франция, тъй като вашите ползи са свързани с Русия “, сподели той и добави нейни цитати против глобите, наложени от Европейския съюз.

Лидерката на крайната десница отговори, че е „ безусловно и изцяло свободна жена “, с което призна провалянето си по тази деликатна тематика.



Льо Пен бе неубедителна и по тематиката за Европейския съюз. Тя увери, че към този момент не мисли за изваждане на Франция нито от еврозоната, нито от Европейски Съюз, само че се върна към обичаната си теза за Европа на нациите. В този смисъл изясни, че е за Европа, само че срещу Европейския съюз, който е политически план.

Франция сега заема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз и Макрон с лекост се показа за европейски водач, който по-добре схваща тематиката от Льо Пен. Нейното изказване, че Европейски Съюз предава интерессите на европейските производители, като подписва съглашения за свободна търговия с други елементи на света, в това число и с “Меркосюр” (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай), бе опровергано елементарно, като Макрон отвърна, че съглашение с " Меркосюр " няма и тя би трябвало да чете по-внимателно. Все отново Льо Пен изиска продуктите на френските земеделци и животновъди да бъдат изключени от всички търговски съглашения.

Дебатът за пенсионната система даде опция на Льо Пен да се реваншира, тъй като преди пандемията основното обществено напрежение във Франция бе предизвикано от проектите на държавното управление да увеличи годините за пенсия. То предизвика и протеста на " жълттите жилетки ", който стихна единствено поради въведените антиковид ограничения. Макрон трябваше да отбрани непопулярното си решение, а Льо Пен се стремеше да се показа като бранител на френските трудещи се. Тя изиска възраста за пенсиониране да се резервира на 60 или 62 години при наложителен трудов стаж от 40 или 42 години. Макрон настояваше, че всяка година възрастта би трябвало да се покачва с 4 месеца, до момента в който доближи 64 или 65 години.

Така Льо Пен се концентрира върху благосъстоянието и разноските за живот вместо нормалните си тематики за имиграция и сигурност. Така се надява да притегли крайнолевите гласоподаватели, дали своят вот на първия тур за Жан-Люк Меланшон, за които пенсиите са значим въпрос. Макрон я отвърна: „ Никога не обяснявате по какъв начин бихте финансирали пенсиите… не сте почтена с хората. Така че несъмнено укривате налози и застрашавате салдото на нашата пенсионна система “. Той добави и неоспорим плюс за своята акция - спадането на нивото на безработицата. " Защо не говорите на тази тематика? ", запита съперничката си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР