Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от Европейския съюз,

...
Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от Европейския съюз,
Коментари Харесай

Макрон: Двойна измяна е да взимаш пари от ЕС, но да не уважаваш ценностите му

Френският президент Еманюел Макрон счита, че страните от Европейския съюз, които употребяват финансите му, само че обръщат тил на правилата, би трябвало да усетят " цялостните политически последствия ", съобщи организация " Ройтерс ".

" Това е двойна измяна. Те вземат решение да изоставят правилата на Европейски Съюз, обръщат тил на Европа и се отнасят цинично към съюза, който им дава пари, без да почитат неговите полезности ", уточни Макрон.

В изявление пред няколко европейски вестника, сред които " Гардиън ", " Паис ", " Зюддойче цайтунг ", " Фигаро " и други, Макрон съобщи, че съществува напрежение сред западно- и източноевропейските страни поради геополитическото им завещание, само че не и спор.

Френският президент имаше поради полското националистическо държавно управление, което от година е в разногласия с Европейски Съюз поради поредност промени, за които Брюксел твърди, че отслабват независимостта на правосъдната система и подкопават демократичните правила. Европейски Съюз е в неприятни връзки и с унгарския министър председател Виктор Орбан, който е най-евроскептичният водач в блока.

" Европейските страни, които не зачитат разпоредбите, би трябвало да заплащат цялостните политически последствия ", акцентира Макрон в изявлението. Говорейки ден преди срещата на високо ниво в Брюксел, където ще направи своя дебют, Макрон предизвести, че Европейски Съюз ще бъде отслабен, в случай че бъде разрешено на обособени негови членове да нарушават разпоредбите.

Той дефинира политиката на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп като " непредвидима " и " източник на безпокойствие за света " и изрази вяра, че Съединени американски щати ще се върнат в Парижкото съглашение за климата. " Надявам се че Тръмп ще промени позицията си. Защото всичко е взаимно обвързвано. Не можем да се борим с тероризма дейно, без да предприемем дейности за климатичните промени ", сподели Макрон.

Според френския президент Европа би трябвало да схване общ метод в региона на защитата и политиката за сигурност, с цел да се пази по-добре. Съюзът би трябвало да се оправя по-добре с защитата на границите си, с миграцията и молбите за леговище, добави Макрон. Той възобнови апела си за обединен бюджет на еврозоната и изрази вяра, че Германия няма да се опълчи на концепцията. Най-младият френски водач след Наполеон съобщи също, че желае да трансформира френско-германския тандем в движеща мощ за по-тясна интеграция в Европа.

По тематиката за Сирия Макрон сподели, че не вижда законен правоприемник на сирийския президент Башар Асад и че Франция не счита към този момент неговото овакантяване на властта за авансово изискване за решаването на 6-годишния спор. Той добави, че Асад е зложелател на сирийския народ, само че не и на Франция и че приоритет за Париж е битката с терористичните групировки и да не се допусне Сирия да се трансформира в провалена страна. Неговите хрумвания за Сирия са в ослепителен контрастност с позициите на предходното френско държавно управление. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР