Френският президент Еманюел Макрон се очаква да пристигне по-късно днес

...
Френският президент Еманюел Макрон се очаква да пристигне по-късно днес
Коментари Харесай

Макрон тръгна на тур Букурещ-Кишинев-Киев

Френският президент Еманюел Макрон се чака да дойде по-късно през днешния ден в Румъния, с цел да поздрави 500-те френски бойци, които са ситуирани във военната база на НАТО край Констанца след нахлуването на Русия в Украйна. Очаква се Макрон да посети също Молдова и вероятно да пътува до Киев, оповестява организация Аджерпрес, като се базира на Агенция Франс Прес.

Това ще бъде първата обиколка на френския президент в Югоизточна Европа, която е директно наранена от спора, провокиран от Москва в края на февруари.

Според медии в Берлин и Рим дълго чаканото посещаване на Макрон в Украйна може да се състои скоро в компанията на немския канцлер Олаф Шолц и италианския министър-председател Марио Драги.

Информацията не беше доказана от Елисейския замък, който съобщи, че " към този момент нищо не е решено ". Една аудиенция на Макрон в Украйна би имала спомагателна тежест, защото Франция е ротационен ръководител на Европейския съюз до 30 юни.

В края на днешния ден се чака Еманюел Макрон, придружаван от външния министър Катрин Колона и министъра на защитата Себастиен Льокорню, да дойде в базата " Михаил Когълчинану " край Констанца, която се трансформира в извънредно стратегическа след началото на войната в Украйна.

Макрон ще бъде посрещнат от румънския министър-председател Николае Чука, след което ще посети силите на задачата " Aigle " (Орел), основана като част от укрепването на " възпиращата и отбранителна позиция на НАТО по източния фланг на Европа ".

Като рамкова страна в тази интервенция, Франция изпраща 500 военнослужещи, от които 350 от сухопътните сили. Те образуват батальона " Копие " дружно с 300 белгийски бойци, които през идващите месеци ще бъдат сменени от нидерландски военнослужещи. В базата край Констанца на следващия ден към френския президент ще се причисли и румънският му сътрудник Клаус Йоханис. Френското президентство заяви, че Еманюел Макрон ще насочи " доста ясно обръщение “ за уговорката към съдружниците от НАТО и европейските сътрудници. Неотдавна Франция конфигурира в Румъния съвременна система за отбрана земя-въздух.

Тази задача ще продължи да се разраства и до края на годината ще наброява общо 1000 бойци, които ще разполагат и с танкове " Льоклерк ".

Утре по обяд се чака Еманюел Макрон да бъде признат в Кишинев - столицата на Република Молдова, от президента Мая Санду, с която той е открил " връзки на доверие ", откакто я посрещна три пъти в Париж от февруари 2021 година насам, отбелязва Франс прес.

Макрон ще бъде първият френски президент, навестяващ Молдова след Жак Ширак през 1998 година Заедно с Катрин Колона той ще изрази поддръжката на Франция за някогашната руска република, която е изключително наранена от съветската инвазия в прилежаща Украйна.

Франция дава финансова и материална помощ на Молдова, която демонстрира " изключителна взаимност " при приемането на украински бежанци: повече от 480 000 души са минали границата, а 80 000 са останали в Молдова. С население от 2,6 милиона души Република Молдова, която е една от най-бедните страни в Европа, подаде молба за участие в Европейски Съюз на 3 март, сходно на Украйна (на 28 февруари) и Грузия (също на 3 март).

Европейската комисия ще вземе решение по молбата през идващите дни, преди то да бъде разисквано на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел на 23-24 юни, показва Агенция Франс Прес.

По време на визитата си в Париж през май президентът на Молдова Мая Санду обществено приветства " самодейността " на Еманюел Макрон за основаване на европейска политическа общественост, която съгласно нея ще разреши на страната ѝ да " форсира " присъединението си към Европейски Съюз. " Разбираме, че присъединението е дълъг и комплициран развой, който изисква доста старания и упорита работа. Ние не търсим директен път по този път ", съобщи тогава Мая Санду.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР