Френският президент Еманюел Макрон разкритикува Иран за това, че продължава

...
Френският президент Еманюел Макрон разкритикува Иран за това, че продължава
Коментари Харесай

Макрон предупреди, че ако Иран продължи да развива ядрената си програма, ще има последици

Френският президент Еманюел Макрон разкритикува Иран за това, че продължава да работи по нуклеарната си стратегия и предизвести, че това няма да остане без последици, предава Франс прес.

Президентът още веднъж акцентира, че би трябвало да се прояви неотстъпчивост във връзка с Иран, който продължава да развива с бързи темпове нуклеарната си стратегия. Той предизвести, че в случай че Техеран продължи по тази траектория, това няма да остане без последствия. Държавният глава разкритикува също неналичието на бистрота на иранската стратегия във връзка с Международната организация за атомна сила (МААЕ), уточни в изказване френското президентство след състоялата се нощес среща сред Макрон и израелския министър председател Бенямин Нетаняху, който е на посещаване във Франция.

Иран стартира да обогатява уран до 60%, надхвърляйки доста прага от 3,67%, избран в съглашението от 2015 година за нуклеарната му стратегия. С това той се доближава до приемането на обогатен до 90% уран, какъвто е нужен за изработката на атомна бомба.

Техеран заплашва също с " реципрочни ограничения ", в случай че Европейският съюз реши да включи в " черния си лист " Гвардейците на Ислямската Революция (идеологическата войска на Ислямската република), както желае Европейският парламент.

Освен това Техеран заплашва да се изтегли от Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (ДНЯО) и да изгони инспекторите на МААЕ от нуклеарните си обекти.

Макрон и Нетаняху показаха също мощно безпокойствие от дестабилизиращите дейности на Иран в целия региони, добави Елисейският замък.

Macron denounces Iran`s nuclear program after meeting with Netanyahu

В сряда Пентагонът заяви за залавянето през януари на доста количество ирански оръжия, предопределени за Йемен, от неназовани " западни съдружници ", евентуално от френските специфичните сили, както заяви в " Уолстрийт джърнъл ", написа Българска телеграфна агенция.

" Президентът подсети, че иранската поддръжка за съветската експанзия в Украйна излага Иран на наказания и възходяща изолираност ", съобщи още Париж.

Киев и западните му съдружници упрекнаха Русия, че употребява създадени в Иран безпилотни самолети, с цел да прави набези против Украйна, причинявайки обилни вреди на гражданската и енергийната инфраструктура. В отговор Западът наложи наказания на няколко ирански компании и генерали, в това число на ген. Мохамед Хосейн Багери, шеф на генералния щаб на иранските въоръжени сили.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР