Френският президент Еманюел Макрон призова за общ отговор на миграционното

...
Френският президент Еманюел Макрон призова за общ отговор на миграционното
Коментари Харесай

Меркел и Макрон искат общ европейски план за мигрантите

Френският президент Еманюел Макрон прикани за общ отговор на " миграционното предизвикателство " в Европейски Съюз, където обособени страни са изкушени от национални решения, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Новата рецесия с мигрантите беше съществена тематика на френско-германското съвещание в Берлин през вчерашния ден на фона на мощен вътрешнополитически напън върху канцлерката Ангела Меркел по тематиката.

Европа е изправена пред цивилизационен избор при съществуването на антиевропейски и националистични изявления, съобщи Макрон.

Канцлерката Меркел също желае да бъде създаден общ европейски проект на срещата на върха на Европейски Съюз в края на юни. Тя е съперник на предлагането на австрийския канцлер Себастиан Курц, подкрепено от Италия и от немския вътрешен министър, за основаване на " ос на искащите " за отбраната на границите на Европейски Съюз от незаконни мигранти.

Според президента Макрон би трябвало да се ускори потенциалът за наблюдаване на външните граници на Европейски Съюз и за повече " механизми на взаимност както отвън границите ни, по този начин и вътре в тях " към идващите мигранти.

В същото време договарящите от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз за мигрантите през вчерашния ден стигнаха до единодушие за укрепване на Юродак – базата с данни за мигрантите. Мерките плануват възрастта, след която ще се вземат цифрови отпечатъци от малолетните мигранти, да стане 6 година вместо досегашните 14 година, предават осведомителните организации.

Базата с данни би трябвало да разреши по-лесно да се откриват лицата, които влизат или обитават нередовно в Европейски Съюз. Според планове компромис към пръстовите отпечатъци в Юродак ще бъдат допълнени със фотоси и цифрови данни (име, номер на персоналната карта или паспорта) на искащите леговище и противозаконните мигранти. Новите правила би трябвало да бъдат утвърдени от Екологичен потенциал и от страните-членки. 

Решението за Юродак е част от по-голямата промяна на режима за предоставяне на леговище в Европейски Съюз, по който 28-те имат огромни несъгласия.

Междувременно шефът на френската работа за имиграция и интеграция Дидие Леши разяснява в изявление, че Европа е на кръстопът и има „ празнината “ сред двете Европи: „ Новите страни в Европейски Съюз от Източна Европа нямат същата традиция за приемане на мигранти “. Той поддържа концепцията настояванията на мигрантите за леговище да бъдат проучвани в страната, през която са влезнали в Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР