Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази сутрин в Тел Авив,

...
Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази сутрин в Тел Авив,
Коментари Харесай

Пълна солидарност: Макрон пристигна в Израел

Френският президент Еманюел Макрон дойде тази заран в Тел Авив, " с цел да изрази цялостната взаимност " на Франция с Израел след нападението, осъществено на 7 октомври от палестинското ислямистко придвижване " Хамас ", при което бяха убити над 1400 души, заяви кореспондент на Франс прес.

Очаква се френският държавен глава да призове за запазване на живота на цивилното население в линията Газа, откакто Израел предприе масирани въздушни удари там в отговор на офанзивата на " Хамас " с заявената цел " да унищожи " палестинската формация, уточни френското президентство.

Според Елисейския замък Макрон ще призове за " филантропично помирение ", което да обезпечи достъп на филантропичната помощ до подложената на цялостна обсада Газа, както и за освобождение на заложниците, взети от " Хамас " при нападението.

Френският президент ще се срещне с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и със своя сътрудник Ицхак Херцог, а също с водачите на опозицията Бени Ганц и Яир Лапид в Йерусалим.

След срещата си в 13 ч. локално време (10 ч. по Гринуич) Макрон и Нетаняху ще създадат изказване за медиите.

В Тел Авив президентът ще се срещне и със фамилиите на френски или френско-израелски жители, убити при нападението или взети за заложници от " Хамас " в Газа.

Загинали са минимум 30 френски жители (най-много след терористичното нахлуване на 14 юли 2016 година във френския град Ница, взело 86 жертви), а седем са в неопределеност, като за един се знае сигурно, че е взет за пленник, а за останалите се допуска, че са в ръцете на " Хамас " в Газа.

Очаква се Макрон да продължи интензивно да спомага " за избягването на рискова ескалация в региона ", най-много сред подкрепяното от Иран авторитетно ливанско шиитско придвижване " Хизбула " и Израел.

Френският държавен глава ще предложи също възобновяването на един " същински кротичък развой " за основаване на палестинска страна в подмяна на ангажимент на страните от района към " сигурността на Израел ".

За задачата Макрон евентуално ще има диалози с президента на Палестинската автономност Махмуд Абас, йорданския крал Абдула Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и водачите на страните от Персийския залив, показва Елисейският замък.

Преди Макрон на посещаване в Израел бяха американският президент Джо Байдън, немският канцлер Олаф Шолц, английският министър председател Риши Сунак и италианската министър-председателка Джорджа Мелони. Макрон акцентира да предприеме такова пътешестване, в случай че то може да бъде от изгода за региона, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР