Френският президент Еманюел Макрон представи в реч в Сорбоната плановете

...
Френският президент Еманюел Макрон представи в реч в Сорбоната плановете
Коментари Харесай

Концепцията на Макрон: Обща военна доктрина, общ бюджет за еврозоната и данък върху трансакциите


Френският президент Еманюел Макрон показа в тирада в Сорбоната проектите си за промени в Европейския съюз, който съгласно него е " прекомерно муден и неефикасен ". Както разясняват анализаторите проектът на Макрон утвърждава концепцията за Европа на две скорости, припомняйки заложеното разделяне - " еврозона и други ", " Шенген и други ". Проблемът е, че проектът на Макрон може да бъде сбъднат, единствено с поддръжката на водеща коалиция на блока на Меркел. В Германия обаче нещата не са еднопосочни. Други наблюдаващи обаче разчетоха речта като идея за обединена Европа.

Концепцията на Макрон е за „ последователно създаване на европейска гранична полиция “. По думите му, тя ще обезпечи по-добра отбрана на външните граници и секване на незаконната имиграция, както и за обща европейска работа, която да форсира и хармонизира процедурите за даване и отричане на леговище. Това изясни френският президент при показване на предложенията си за общата политика на Евросъюза в сферите на защитата, имиграцията и сигурността по външните граници.
В началото на идващото десетилетие Европа би трябвало да разполага с общ корпус за бързо реагиране, общ защитителен бюджет и обща теория за деяние.

Визията на френският включва основаване на взаимни военни сили за бързо реагиране на Европейския съюз. Те би трябвало да бъдат подготвени за деяние през 2020 година. Корпусът за бързо реагиране може „ да партнира на националните армии “ в страните, искащи да вземат участие в плана.
Общ бюджет за еврозоната, с който страните - членки да финансират общи планове и да се застраховат против шокове в стопанската система, е другото виждане на Макрон.

Един бюджет е вероятен единствено ръка за ръка със мощно политическо управление отпред с общ министър и мощен парламентарен контрол на европейско ниво. Само една еврозона със здрава валута може да обезпечи на Европа позицията на международна икономическа мощ. Еврозоната съгласно него би трябвало да се трансформира в „ сърце за икономическа мощност на Европа и света “

Френският президент издигна още веднъж предлагането за общоевропейски налог върху финансовите преводи. Такъв налог сега е налице единствено в Обединеното кралство и Англия. Приходите от него, съгласно Макрон, би трябвало да бъдат употребявани в поддръжка на разрастващите се страни.

Президентът на Франция прикани и за основаване на Европейска организация за нововъведения, за взаимно финансиране на нови проучвания, в това число и във връзка с развиването на изкуствен интелект.

В речта си, произнесена два дни след парламентарните избори в Германия, френският президент заложи на упованието, че Париж и Берлин ще са още веднъж водещите сили в Европа за реализиране на по-голяма интеграция.

Предлагам на Германия ново партньорство. Няма да сме съгласни във всичко, не незабавно, само че ще обсъждаме всичко. На тези, които настояват, че задачата е невъзможна, моят отговор е, че „ вие сте привикнали с провалите, не аз “.
Смела тирада, само че не всички оферти на Макрон са добре признати от Свободните демократи, разяснява евродепутатът от завърналата се в немския Бундестаг демократична групировка Александър Граф Лансдорф

Той напомни, че Свободните демократи не престават да са срещу общ бюджет на еврозоната. Очакването е партията да стане част от бъдеща трипартийна коалиция в Германия, отпред с ХДС/ХСС на Ангела Меркел, а и на Зелените.

По материали от непознати организации

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР