Френският президент Еманюел Макрон потвърди в петък (8 март) желанието

...
Френският президент Еманюел Макрон потвърди в петък (8 март) желанието
Коментари Харесай

Макрон иска да включи правото на аборт в Хартата на основните права на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон удостовери в петък (8 март) желанието си да включи " свободата да се прибягва " до аборт в Хартата на главните права на Европейския съюз, където съгласно него " нищо не може да се приема за даденост и всичко би трябвало да бъде предпазено ", съобщи Le Devoir.

" Ние ще водим тази борба на нашия континент, където реакционните сили първо и постоянно нападат правата на дамите, преди да нападат правата на малцинствата, на всички потиснати, на всички свободи ", е декларирал Макрон по време на обществена гала в Париж за отбелязване на включването на доброволното спиране на бременността във френската конституция.

На 8 март френският президент Еманюел Макрон подписа закона, установяващ правото на дамите да пресечен бременност на най-високо законодателно равнище, неговият текст за въвеждане на съответна смяна в конституцията е оповестен в събота (9 март) в формалния вестник на страната.

По-рано Франция закрепи правото на дамите на аборт в конституцията си. Към закона беше прибавен следният член: " Правото на дамите свободно да прибягват до непринудено спиране на бременността е обезпечено от закона ".

През септември Националният институт за статистика и стопански проучвания на Франция (Insee) заяви, че до края на 2022 година страната е записала най-ниската раждаемост от Втората международна война насам. Спадът на раждаемостта е засегнал всички райони на страната. Това се отнася изключително за дамите на възраст 25-29 години (3 % по-малко по отношение на 2010 г.) и 30-34 години (4 % по-малко). В същото време в категорията на дамите над 40 години раждаемостта, в противен случай, се е нараснала с 3 %.

Увеличава се и междинната възраст на дамите, раждащи за първи път - от 30,2 на 31,2 години, а броят на извънбрачните деца се усилва от 57 % на 65 %.

Според проучване на Drees, оповестено по-рано, броят на абортите във Франция се е нараснал доста през 2022 година, достигайки рекордното равнище от 234 хиляди за последните 33 години. Един от факторите, влияещи върху тази наклонност, която е изключително изразена измежду дамите на възраст 20-29 години, създателите назовават ​​удължаването на интервала на опция за спиране на бременността във Франция от 12 на 14 седмици.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР