Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че е поканил ливанския премиер

...
Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че е поканил ливанския премиер
Коментари Харесай

Макрон покани ливанския премиер във Франция, но без да му предлага убежище

Френският президент Еманюел Макрон удостовери, че е поканил ливанския министър председател Саад Харири да посети Франция, само че без да му предлага политическо леговище, предадоха " Ройтерс " и " Франс прес ", представени от Българска телеграфна агенция.

Макрон сподели това в отговор на въпрос на публицисти в Бон. " Надявам се Ливан да бъде постоянен и политическите решения да се вземат в сходство с институционалния модел на ръководство ", сподели френският президент. " Имаме потребност от мощен Ливан, чиято териториална целокупност да бъде зачитана. Имаме потребност от водачи, които са свободни да взимат лични решения и да приказват свободно. "

По-рано през днешния ден Елисейският замък заяви, че Макрон е поканил ливанския министър председател Харири и фамилията му да дойдат във Франция. Това е станало, откакто президентът е разговарял и с Харири, и с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман. Според източник от френското президентство Харири и фамилията му ще дойдат във Франция " в околните дни ". Самият Макрон изненадващо се отби в Рияд след визиата си в Дубай предходната седмица и се срещна с тях.

Харири се намира в Саудитска Арабия, откъдето на 4 ноември изненадващо разгласи, че подава оставка, обвинявайки Иран, че се меси във вътрешните работи на Ливан. Възникнаха подозрения дали той работи по своя воля, или под напън от страна на Рияд.

Ливанският президент Мишел Аун съобщи през днешния ден, че саудитските управляващи държат Харири и фамилията му и изиска Съветът за сигурност на Организация на обединените нации и европейските държавни управления да се намесят, отбелязва " Асошиейтед прес ". Саудитските управляващи отхвърлят да са задържали ливанския министър председател, както и да са го принуждавали да подава оставка.

Тази вечер в Рияд дойде френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, с цел да се срещне с престонаследника, съобщи " Франс прес ". Предвидено бе на следващия ден Льо Дриан да беседва с Харири. Франция се пробва да посредничи за споразумяване на рецесията към Харири. Миналата седмица Макрон направи изненадващо посещаване в Саудитска Арабия. Семейството на Харири има дългогодишни връзки с Франция, отбелязва " Асошиейтед прес ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3187)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР