Френският президент Еманюел Макрон обяви днес намерението си да включи

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви днес намерението си да включи
Коментари Харесай

Макрон иска да включи правото на аборт в Хартата на основните права на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон разгласи през днешния ден желанието си да включи " свободата да се прибягва " до аборт в Хартата на главните права на Европейския съюз, където съгласно него " нищо не може да се приема за даденост и всичко би трябвало да се пази ", съобщи Франс прес.

" Ще водим тази борба на нашия континент, където реакционните сили преди всичко и постоянно нападат правата на дамите, преди да продължат да нападат правата на малцинствата, на всички потиснати, както и всички свободи ", съобщи френският президент на обществена гала в Париж, с която означи включването на доброволното спиране на бременността във френската конституция.

Това събитие през днешния ден на 8 март, Международния ден на правата на дамите, означи превръщането на Франция в първата страна, която вписа аборта в конституцията си.

" Отвъд Европа ние ще се борим това право да стане всеобщо и дейно ", сподели Макрон.

Френският президентът пожела да бъде проведена една национална гала, която да означи кулминационната точка на тази групова битка, няколко дни откакто депутатите от двете камари на френския парламент утвърдиха конституционната корекция. Той също по този начин постави цветя на гробовете на великите фигури на феминизма, съдействали за преразглеждането на конституцията, измежду които адвокатката Жизел Халими и политическата активистка Симон Вей.

Хартата на главните права на Европейски Съюз, провъзгласена през декември 2000 година, съдържа 54 члена, в които са залегнали самостоятелните права на жителите на Европейския съюз.

Тя има същата правна мощ като учредителните контракти на Европейски Съюз и всеки европейски жител може да се позове на нея, в случай че дадена европейска норма не зачита тези права, предава Българска телеграфна агенция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР