Френският президент Еманюел Макрон обяви, че започва битка с фалшивите

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви, че започва битка с фалшивите
Коментари Харесай

Макрон поиска закон срещу фалшивите новини

Френският президент Еманюел Макрон разгласи, че стартира борба с подправените вести в обществените мрежи в предизборния интервал, заяви „ Фигаро “.

В пожеланията си към медиите при започване на годината Макрон съобщи, че ще показа закон за битка с разпространяването на дезинформация в интернет, с цел да защищити демократичния метод на живот от подправените вести.

Основната цел са обществените мрежи, където дезинформацията коства единствено няколко десетки хиляди евро и може да бъде популяризирана изцяло анонимно, акцентира президентът.

Интернет платформите ще бъдат задължени да засилят прозрачността върху цялото платено наличие, с цел да стане обществена самоличността на рекламодателите и на тези, които ги управляват, а по този начин ще намалеят и сумите, плащани за фейк съдържание.

По време на предизборната акция в Съединени американски щати през 2016 година хиляди известия, оповестени във Фейсбук, са били платени от съветски сметки. Поръчителите са се възползвали от опцията да пускат спонсорирани известия по чувствителни тематики като имиграцията и полицейското принуждение, с цел да поляризират гласоподавателите. Срещу едвам няколко стотин $ подправеното наличие е атакувало американските консуматори на Фейсбук, отчитайки социологическия им профил или политическите възгледи.

Най-блестящите мозъци на Силиконовата котловина бяха заблудени от Русия, която съумя да трансформира тези платформи в оръжие за намаляване на нашата народна власт, разяснява след американските избори демократката от Конгреса Джаки Спайър.

Макрон съобщи, че в случаите на подправени вести, ще може да бъде сезиран арбитър и наличието да бъде отстранено, да се блокира акаунта на разпространителя, да се блокира достъпът до уеб страницата. Според президента би трябвало да се усилят пълномощията на френския съвет за аудиовизия, с цел да може да се бори против опитите за дестабилизация, следени от задгранични служби. Това може да значи прекъсване или анулация на споразуменията им с френския медиен регулатор – съвсем непосредствено обръщение към съветската мрежи RT във Франция, която от в края на предходната година се популяризира посредством телекомите и в интернет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР