Френският президент Еманюел Макрон обеща, че парижката катедрала Нотр Дам

...
Френският президент Еманюел Макрон обеща, че парижката катедрала Нотр Дам
Коментари Харесай

Макрон: Ще възстановим Нотр Дам заедно!

Френският президент Еманюел Макрон даде обещание, че парижката катедрала Нотр Дам ще бъде възобновена след опустошителния пожар, предадоха международните организации.

" Тържествено ви давам обещание довечера, че ще възстановим катедралата, всички дружно ", съобщи Макрон пред публицисти.

Той похвали " изключителната храброст " на пожарникарите и сподели, че Франция би трябвало да се гордее с " всички тези, които се бориха, с цел да не се случи най-лошото ".

" Нотр Дам е нашата история, нашата литература, част от нашата душа, място на всички наши велики събития, нашите епидемии, нашите войни, нашите освобождения, епицентър на нашия живот ", съобщи президентът пред катедралата.

" Нотр Дам гори и аз зная тъгата и този боязън, който усещат толкоз доста французи. Но довечера бих желал да приказвам и за вяра ", сподели той, обявявайки началото на акция за набиране на средства.

" Нека се гордеем, тъй като сме построили тази катедрала преди повече от 800 години. Построили сме я и през вековете сме й разрешили да пораства и сме я подобрявали ", съобщи Макрон.

Двете кули на парижката катедрала Нотр Дам (Света Богородица) са избавени от пожара, избухнал в храма и предизвикал ужасяващи вреди, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на управляващите.

" Вече считаме, че двете кули на Нотр Дам са избавени ", сподели началникът на пожарната работа във френската столица Жан-Клод Гале.

" Вече считаме, че главната структура на Нотр Дам е избавена и непокътната ", съобщи той. По думите му към момента има заплаха от срутване на някои от вътрешните структури. Борбата с огъня е траяла през нощта.

Засега има информация за един потърпевш при пожара - огнеборец, който е получил съществени пострадвания.

Парижката прокуратура сподели, че за момента пожарът се преглежда като трагичен случай и се изключва вероятността за палеж.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР