Френският президент Еманюел Макрон осъди антисемитските нападки, отправени срещу видния

...
Френският президент Еманюел Макрон осъди антисемитските нападки, отправени срещу видния
Коментари Харесай

Макрон осъди антисемитски нападки срещу виден френски философ

Френският президент Еманюел Макрон осъди антисемитските нападки, отправени против видния мъдрец и публицист Ален Финкелкрот от участници в демонстрацията на "жълтите жилетки " в Париж, съобщи Асошиейтед прес.

Финкелкрот е роден в Париж, само че произлиза от семейство на полски имигранти.

"Антисемитските обиди, на които е бил подложен, са безспорното отричане на това, което сме и което ни прави велика нация. Няма да ги толерираме ", написа Макрон в Туитър.

Фрази като "Мръсен ционист ", "Върви си в Тел Авив " и "Ние сме народът ", "Франция е наша " бяха отправени от неколцина стачкуващи, които забелязали известния интелектуалец на централен бул. в Париж, демонстрира видео, публикувано от "Yahoo!Actualites ". На второ видео, снимано от публицист на свободна процедура, се вижда по какъв начин силите на реда се намесват, с цел да защитят 69-годишния Финкелкрот.

"Усетих безспорна ненавист. Щях да изпитам боязън, в случай че не бяха служителите на реда, които за благополучие бяха там ", споделя той пред "Журнал дю диманш ", като въпреки всичко акцентира,че не всички "жълти жилетки " са се отнесли нападателно към него, един от тях даже му предложил да облече жилетка и да се включи в шествието, а различен го поздравил за работата му, отбелязва Франс прес.

В началото на общественото придвижване той изрази взаимност и благосклонност с "жълтите жилетки ", само че в изявление във "Фигаро " в събота разкритикува водачите им, като съобщи, че "арогантността е сменила лагера ".

Туитът на Макрон беше единствено един от серията, оповестени от френски политици. Министърът на вътрешните работи остро порица тази "напълно НЕДОПУСТИМА " сцена, а шефът на опозиционната партия Републиканците Лоран Вокшиез назова виновниците "жалки кретени ". Марин Льо Пен, водач на крайнодесния Национален общ брой, съобщи, че "агресията против Ален Финкелкрот е непоносим и фрапантен акт, който илюстрира опита за внедряване в придвижването на "жълтите жилетки " на антисемитската последна левица ".

Ян Броса, лидер на листата на комунистическата партия за европейските избори, съобщи, че "човек може да ненавижда концепциите на Финкелкрот ", само че "нищо не може да оправдае да бъде нападнат, тъй като е евреин ". Представящ се като "екзалтиран бранител на националната еднаквост ", философът, един от най-популярните създатели във Франция, произлиза от левицата, само че е определян като идеолог на "неореакцията " от своите критици. От януари 2016 година е член на Френската академия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР