Френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Марио Драги и германският

...
Френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Марио Драги и германският
Коментари Харесай

Проф. Румен Кънчев: Въпросът за Северна Македония не трябва да се дискутира толкова сериозно в нашето общество

Френският президент Еманюел Макрон, италианският министър председател Марио Драги и немският канцлер Олаф Шолц дойдоха дружно в Киев, с цел да се срещнат с президента Володимир Зеленски. Към тримата посетители от Европейски Съюз се причисли и румънският президент.

" Това е знаково, мощно посещаване. В тази тежка обстановка, в която се намира войната в Украйна, е нужна мощна политическа поддръжка за украинското държавно управление и доста добре, че водачите на трите най-развити страни в Европейски Съюз и Румъния отидоха на това посещаване. Европейски Съюз дава мощна поддръжка за участието на Украйна. Най-важното значение от тази среща е, че в действителност Европейски Съюз споделя на Русия, че няма да изостави Украйна. Това сподели за Bulgaria ON AIR специалистът по интернационална сигурност и геополитиката проф. Румен Кънчев.

" В тази тежка обстановка е доста значимо да се даде моралната и политическата поддръжка за Украйна, тъй като сега събитията не са чак толкоз лесни за украинците. Ясно е, че съветската войска превъзхожда числово украинската. Още по-голямо е превъзходството в бойните системи. Затова европейците дават това, което могат на този стадий. Те демонстрираха твърда позиция и поддръжка за започването на предварителните договаряния за участие на Украйна в Европейски Съюз ", разяснява проф. Кънчев.

" Въпросът за Северна Македония не би трябвало да се дискутира толкоз съществено в нашето общество, заради това, че ние имаме три обстоятелството, които са основни - рамковата позиция, гласувана от Народното събрание и доказана на два пъти от Съветите за национална сигурност при президента. В обществото ние виждаме една доста висока консолидация по този въпрос. Всяко оттегляне от рамковата позиция ще бъде доста фрапантно нарушаване ", акцентира проф. Кънчев.

Той сподели, че София има няколко условия, изразени в рамковата позиция, по-скоро РСМ непрестанно има условия. Експертът настоя, че македонското държавно управление към момента живее в носталгия по старите стандарти и до момента в който РСМ не се отърве от тях и не стартира да мисли с европейски критерии, тя не трябва да бъде допускана в Европейски Съюз. Според него днешните български политици подценяват участието на РСМ в НАТО.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР