Френският президент Еманюел Макрон и неговото правителство отбелязаха пълна победа

...
Френският президент Еманюел Макрон и неговото правителство отбелязаха пълна победа
Коментари Харесай

Пенсионната реформа на Макрон оцеля въпреки съпротивата

Френският президент Еманюел Макрон и неговото държавно управление означиха цялостна победа за противоречивата пенсионна промяна. В сряда висшият парламентарен орган на Франция отхвърли последния опит на опозиционните депутати да анулират закона, който покачва пенсионната възраст до 64 години.

За повторно Конституционният съвет отхвърли проекта за връщането пенсионната възраст назад на 62 години, по-специално посредством възможен референдум или нов законопроект. Ако подобен бъде признат, изискваната процедура ще бъде дълга и даже няма да спре влизането в действие на закона на Макрон.

Депутатите от опозицията желаеха да дадат началото на комплициран развой за възможен референдум по въпроса. Съветът трябваше да реши дали настояването им дава отговор на правните условия за национално допитване, само че в последна сметка предлагането беше отказано.

Следващата стъпка в битката с пенсионната промяна се чака през лятото. Представители на френските синдикати чакат Националното заседание да гласоподава законопроект, направен от група самостоятелни депутати, за анулация на промяната на Макрон. Очаква се текстът да бъде показан през юни, а в това време служащите са подготвени за още митинги.

Според оценките на Министерството на труда на Франция отлагането на възрастта за пенсиониране с 2 години и удължаването на интервала на погашение ще донесе спомагателни 17,7 милиарда евро от годишни пенсионни вноски, което ще разреши на системата да излезе на облага до 2027 година

Профсъюзите обаче са срещу последователното увеличение на пенсионната възраст, както и против премахването на редица специфични привилегии, като споделят, че има и други способи за реализиране на тази цел.

Борбата против промяната до известна степен продължава придвижването на " Жълтите жилетки " и има мощен политически привкус. Спорният план въпреки всичко без да бъде гласуван в Народното събрание. В отговор на това против държавното управление му бяха импортирани два избор на съмнение, които то Оттогава насам хиляди жители не стопират да показват недоволството си посредством гневни митинги и стачки, които сътвориха безпорядък за Франция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР