Френският президент Еманюел Макрон е преизбран за нов петгодишен мандат.

...
Френският президент Еманюел Макрон е преизбран за нов петгодишен мандат.
Коментари Харесай

Макрон е преизбран за нов президентски мандат

Френският президент Еманюел Макрон е избран отново за нов петгодишен мандат. Това стана ясно след края на балотажа в неделя. Той завоюва против лидерката на крайнодясната партия "Националистически фронт " Марин Льо Пен .

Така Макрон става първият президент през последните 20 години, който получава втори мандат.

Според предварителните данни от екзит половете, огласени в 20 ч. локално време, френският президент е получил 58.2% по отношение на 41.8% за Льо Пен. Така прогнозната разлика е над 16% и значи безапелационна победа за настоящия президент.

Право на глас имаха близо 49 милиона гласоподаватели. По данни на радио France Info към 17 часа е имало разлика от над 70% интензивност в селски региони в Югозападна Франция до към 56% в Париж.

По същото време приблизително за страната негласувалите са били малко над 28% спрямо 25.44% през 2017 година, когато се състоя първият балотаж сред двамата претенденти. Тогава разликата беше с няколко % по-висока, като Макрон завоюва с 66% на 33%.

Победата му в неделя беше предстояща, защото социологическите изследвания предвиждаха преимущество на президента. То се усили след единствения ефирен спор сред двамата претенденти преди балотажа по-рано тази седмица.

"Ще има последователност в държавната политика, тъй като президентът е избран отново. Но ние също чухме посланието на френския народ ", сподели министърът на опазването на здравето Оливие Веран пред BFM TV.

В страната предстоят и парламентарни избори тази година, като има процедура държавното управление да подава остава незабавно след президентските избори, с цел да остави президента да реши по кое време да я одобри.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР