Френският президент Емануел Макрон обеща да инвестира 2,5 милиарда евро

...
Френският президент Емануел Макрон обеща да инвестира 2,5 милиарда евро
Коментари Харесай

Франция ще инвестира 2,8 милиарда евро в Африка до 2020 г.

Френският президент Емануел Макрон даде обещание да влага 2,5 милиарда евро (2,8 милиарда долара) в Африка посредством финансиране и поддръжка на започващи и дребни и междинни предприятия (МСП) до 2022 година, осведоми Bloomberg.

С акцията " Избери Африка ", държавното управление ще поддържа към 10 000 предприятия от целия континент посредством даване на заеми, техническа поддръжка и дялово финансиране, оповестява Френската организация за развиване. Средствата ще бъдат мобилизирани посредством организацията и нейния филиал за финансиране на частни компании Proparco.

Макрон, който е на тридневно посещаване в Африка, с цел да ускори търговията с Етиопия, Джибути и Кения, сподели, че 1 милиард евро са заделени за дялово вложения в започващи предприятия и МСП.

В сряда сутринта Макрон се срещна с ръководителя на Комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махамат, с цел да разиска няколко партньорства сред Франция и Апелативен съд.

Африканският съюз със седалище в Адис Абеба наброява 51 членове и работи за по-тясна политическа интеграция сред африканските страни. Той също по този начин предизвиква вложенията в континента и изпраща мироопазващите сили в размирни зони.

По-късно Макрон ще пътува до Кения за последния стадий от пътуването си, където ще остане до четвъртък.

Франко-етиопски връзки

Министър-председателят на Етиопия Аби Ахмед одобри френския президент Емануел Макрон в Лалибела - заплашен обект, част от международното завещание, който Франция желае да резервира.

Макрон предходната година даде обещание френско-етиопско съглашение за отбрана на сходни застрашени от съсипия монументи.

редица покупко-продажби бяха от секторните министри, до момента в който Абий и Макрон гледаха.

Споразуменията, подписани в Адис Абеба включват подкрепяне на Етиопия да построи флот и средства, с цел да се обезпечи въздушно съдействие, взаимни интервенции и благоприятни условия за образование и закупуване на съоръжение.

" Това невиждано съглашение за съдействие в региона на защитата обезпечава рамка... и по-специално отваря пътя за Франция да спомага за основаването на етиопска морска флота ", споделя Макрон на конференция дружно с Абий.

Те също по този начин се спогаждат за развиване на културното завещание на Етиопия, в това число опазване на църквите и разкриване на археологически разкопки в село от 12-ти век. Париж ще обезпечи 100 милиона евро за подкрепяне на икономическия преход на страната.

Макрон приканва за " рационален преход " в Алжир

Макрон приканва и за " рационален период " за преходния интервал в Алжир, като декларира, че решението на президента Абделазиз Бутефлика да не се кандидатира за пети мандат отваря нова глава в историята на Алжир. Бутефлика отсрочи и изборите през април, обещавайки обществени и стопански промени в някогашната френска колония. Макрон не даде детайлности за това, какво счита за рационален временен интервал.

Интересите на Франция в Джибути

В Джибути Макрон е на задача да затвърди въздействието си в някогашната им колония, като се опасявайки се, че Китай уголемява икономическото си и военно въздействие в целия континент.

Джибути, стратегически ситуирана на Червено море по пътя към Суецкия канал, е хазаин на най-голямата военноморска база на континента и е дом на към 1 400 души личен състав, употребен за образование на африкански бойци, както и за наблюдаване на Африканския рог и Йемен.

В Джибути също по този начин се намира и американска военна база, употребена като стартова площадка за интервенции в Йемен и Сомалия, само че през 2013 година Китай откри най-голямата си отвъдморски военна база в страната, която се конкурира директно с Париж и Вашингтон.

" Франция счита Джибути прекомерно дълго, с цел да територия, която към този момент е извоювана ", декларира върховен френски посланик, основан в района.

" Но в този момент конкуренцията от Китай е яростна. "

През последните години Пекин даде икономическа помощ, разви индустриалното произвеждане в страната и всеобщо влага в реномирани публични инфраструктурни планове, в това число възобновяване на френска железопътна линия от 1917 година, свързваща Джибути със столицата на Етиопия Абис Абеба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР