Френският премиер Елизабет Борн смята, че загубата на президентския блок

...
Френският премиер Елизабет Борн смята, че загубата на президентския блок
Коментари Харесай

Френският премиер нарече резултатите от изборите заплаха за страната

Френският министър председател Елизабет Борн счита, че загубата на президентския блок " Заедно! " на болшинство в Народното събрание (долната камара на парламента) съставлява опасност за страната. Призивът й беше излъчен на 19 юни от пресслужбата на френското държавно управление.

„ Нечувано е. Никога в историята на Петата република Народното събрание не е познавало такава настройка ", съобщи тя.

" Тази обстановка съставлява опасност за страната ни на фона на провокациите, пред които ще се надигнем както на национално, по този начин и на интернационално равнище. Но ние би трябвало да почитаме този избор и да приемем следствията “, сподели още министър председателят.

Според Борн от 20 юни Министерският кабинет ще стартира да образува " интензивно болшинство " за осъществяване на промени. Френското държавно управление има намерение да търси взаимни отстъпки с опозицията в Народното събрание.

Основната конспирация на актуалните избори за френското национално заседание е позволена: поддръжниците на президента Еманюел Макрон не получиха безусловно болшинство от местата. Сега ще би трябвало да създадат коалиция с други партии и да координират политическия курс с съперниците си, споделиха за " Известия " специалисти, интервюирани за бъдещето на Франция след изборите.

Подобно „ общуване “ на настоящето държавно управление с политически съперници в историята на Петата република се случва три пъти: при социалистическия президент Франсоа Митеран, когато от 1986 до 1988 година министър-председател е десният голист Жак Ширак, а от 1993 година 1995 година, десният политик Едуард Баладюр; и от 1997 до 2002 година, към този момент при президента Жак Ширак, когато кабинетът се оглавява от социалиста Лионел Жоспин.

В кабинета на Макрон това може да се трансформира в проблем, споделя Сергей Федоров, водещ откривател в Института за Европа на Руската академия на науките.

„ Макрон ще би трябвало да търси съдружници в лагера на съперниците. „ Съжителството “ ще принуди Макрон да търси взаимни отстъпки, да разисква, да намира поддръжници, което ще усложни работата на изпълнителната власт “, сподели той.

Андрей Кудрявцев, старши теоретичен помощник в ИМЕМО към РАН, също е склонен с Федоров.

„ Макрон е в доста сложна обстановка: Франция скоро би трябвало да внесе проектобюджет за 2023 година в Брюксел, незабавно да гласоподава промените в бюджета за 2022 година Обективните условия диктуват спешността на дейностите при съставянето на ново правителство”, напомня специалистът.

В западните страни това лято има дефицит на редица артикули, по-специално бира, пуканки, лук и колбас. Както отбелязва Bloomberg, обстановката е обвързвана с спирания във веригите за доставки.

„ През последните няколко месеца доста случайни артикули станаха извънредно скъпи или сложни за намиране. Проблемът нормално не е липса на артикули, а по-скоро разтеглена световна верига за доставки. Това е ураган от фактори, от неприятно време и пандемия до геополитическо напрежение и възобновяване на търсенето ", написа изданието.

В Германия има дефицит на стъклени бутилки, също заради спора в Украйна, която доставя стъкло.

„ Липсата на пуканки в Съединени американски щати също се трансформира в източник на безпокойствие за киноманите. Земеделските производители могат да преминат от царевица към по-печеливши култури “, се споделя в публикацията.

В Австралия верига за бързо хранене размени марулята в бургерите със зеле, а в Обединеното кралство McDonald`s е заставен да ограничи потреблението на домати заради високите разноски за отопление на оранжериите.

Властите на Съединени американски щати няма да могат да реализират понижаване на инфлацията в страната до 2% за най-малко две години. Това мнение изрази на 19 юни президентът на Федералната аварийна банка на Кливланд (Охайо) Лорета Местър в ефира на телевизионния канал CBS.

„ Ще отнеме известно време, с цел да се върне инфлацията до равнището от 2% “, сподели ръководителят на банката, която е част от Системата на Федералния запас на Съединени американски щати (ФРС), която извършва функционалностите на централната банка в страната.

" Не предвиждам криза “, сподели президентът на банката.

" Ако погледнете прогнозите, оповестени по-рано тази седмица, показани на срещата на всички участници на Федералния комитет за отворен пазар (ръководство на Фед), виждаме, че имаме спад в растежа малко под междинното равнище и имаме известно нарастване на безработицата ", сподели тя.

Според Министерството на труда на Съединени американски щати потребителските цени в страната са се повишили с 8,6% на годишна база през май, което е най-голямото нарастване от декември 1981 година

Германският министър на стопанската система и отбраната на климата Роберт Хабек призна, че обстановката с газовите ресурси в Германия за зимния интервал остава сериозна.

Той прикани за икономисване на газ и разширение на потреблението на въглища за обезпечаване на работата на електроцентралите.

„ Нека не се бъркаме: сегашната обстановка е напрегната и сериозна “, сподели той в изявление за телевизия ZDF.

„ Винаги е било ясно, че сме мощно подвластни от газа. Следователно ограниченията, които подхващаме, постепенни дейности, са верните “, добави Хабек.

Запасите от газ през зимата би трябвало да са най-малко 90%, сподели министърът, като означи, че през днешния ден газохранилищата в страната са цялостни на 57%.

„ Не е доста неприятно за сезона, само че към момента нещо липсва и би трябвало да го получим през лятото “ посредством „ пазаруване и спестовност “, сподели той.

Министърът, който съставлява Партията на зелените, която се опълчва на потреблението на изкопаеми горива, предложи като излаз от обстановката по всевъзможен вероятен метод да се понижи потреблението на газ и да се „ включат още веднъж електроцентралите на въглища към мрежата “.

„ Сега се пробвам да заставам надалеч от партийната стратегия и да направя каквото би трябвало, с цел да подсигурявам сигурността на доставките в Германия “, акцентира той.

Отказът за импорт на съветски енергийни артикули е една от саморазрушителните ограничения на късогледата политика на канцлерите Ангела Меркел и Олаф Шолц, сподели немският евродепутат Гунар Бек в изявление за " Известия " в понеделник, 20 юни.

„ Според скорошно изследване на университета в Манхайм, цялостното унищожаване на вноса на съветски нефт и газ ще докара до спад на производството в немската стопанска система с към 12% и двуцифрена инфлация в кратковременен до средносрочен проект. Въпреки това Зелените са решени да прекратят вноса на сила от Русия за Германия ", съобщи той.

" Ако това се случи през идващите няколко години, Германия ще се сблъска с доста съществени стопански проблеми. Всъщност това би било икономическо самоубийство “, сподели той.

Бек добави, че в близко бъдеще няма да има съществени промени в връзките сред Германия и Русия, защото настоящето държавно управление няма да опонира на други водачи на Европейски Съюз или външната политика на Съединени американски щати.

" Англия е изправена пред най-голямата си железопътна стачка от повече от 30 години, която може да докара до " трафик безпорядък ", написа Bloomberg.

Железничарите възнамеряват да стачкуват три дни: 21, 23 и 25 юни. В акциите ще вземат участие 40 000 души от 13 железопътни компании, както и от железопътния инфраструктурен оператор Network Rail.

Генералният секретар на Националния съюз на железниците, мореплаването и превоза (RMT) Мик Линч споделя, че 5000 железопътни служащи са били уволнени като част от процеса на рационализация, множеството служащи не са получили нарастване на заплатите през последните две до три години, а железопътните компании желаят да се удължи работната седмица от 35 на 40 часа.

Центърът за стопански и бизнес проучвания оцени на 10 юни, че железопътните и метро стачки могат да костват на страната 100 милиона английски лири (122,7 милиона долара), като превозът в Лондон ще понесе тежестта.

В първия ден на стачките на 21 юни към 250 хиляди души няма да могат да отидат на работа, пресметнаха откривателите.

Летище Брюксел анулира всички полети, планувани за понеделник от белгийската столица, поради стачки и митинги, проведени от белгийските профсъюзи, и ще работи единствено за приемане на самолети.

„ Във връзка с оповестената национална манифестация и стачката на забележителна част от чиновниците по сигурността, в понеделник, 20 юни, няма да се извършват пътнически полети от летище Брюксел. Запазват се единствено идващи полети, както и полети на товарни самолети “, се споделя в изказване на летището в Брюксел.

В понеделник белгийските синдикати изкарват десетки хиляди свои поддръжници на митинг против покачващите се цени и спадащата покупателна дарба на жителите на страната. Очакват се спирания на придвижването в белгийската столица и други райони.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР