Френският премиер Елизабет Борн използва специална процедура, за да прокара

...
Френският премиер Елизабет Борн използва специална процедура, за да прокара
Коментари Харесай

Макрон наложи пенсионната реформа чрез специална процедура

Френският министър председател Елизабет Борн употребява специфична процедура, с цел да прокара без гласоподаване в Националното заседание неизвестен законопроект за пенсиите, на фона на освирквания и крясъци на леви депутати, размахващи плакати против промяната.

Този ход, употребяващ по този начин наречения член 49:3 от конституцията, ще подсигурява, че законопроектът, повишаващ възрастта за пенсиониране с две години до 64, ще бъде признат след седмици на митинги и разгорещени диспути.

Но също по този начин демонстрира, че президентът Еманюел Макрон и неговото държавно управление не са съумели да съберат задоволително болшинство в Народното събрание, което е удар за президента центрист и способността му да завоюва поддръжка от други партии за по-нататъшни промени. Президентът счита, че финансовите и стопански опасности от безучастие във връзка с пенсионната промяна са прекомерно огромни и че са нужни специфични конституционни пълномощия, с цел да я прокара, сподели държавен източник пред " Ройтерс ". " Моят интерес и политическо предпочитание бяха да отида на гласоподаване... само че считам, че финансовите и икономическите опасности са прекомерно огромни ", споделил Макрон пред висши министри от кабинета, съгласно присъстващия източник, добавяйки, че по тази причина е приел искане на държавното управление да се позове на специфични пълномощия.

Борн беше посрещната в долната камара на Народното събрание с освирквания, когато дойде, с цел да разгласи специфичната процедура в четвъртък. Сесията беше прекратена за две минути, откакто леви депутати, пеещи националния химн, попречиха на Борн да приказва. Някои държаха плакати с надпис " Не на 64 години ".

Когато сесията беше възобновена, Борн взе думата, само че речта й беше значително заглушена от освирквания и викания от опозиционни членове на Народното събрание и крясъци " оставка " в редки за френския парламент подиуми на безпорядък.

" Не можем да залагаме бъдещето на нашите пенсии, тази промяна е нужна ", сподели Борн пред депутатите, с цел да изясни за какво употребява процедурата 49:3. Макрон и неговото държавно управление споделят, че повишението на възрастта за пенсиониране е належащо, с цел да се измъкне пенсионната система до края на десетилетието от зоната на недостига.

 Макрон наложи пенсионната промяна посредством специфична процедура
© Reuters

Крайнодесният водач Марин Льо Пен сподели, че Борн би трябвало да подаде оставка. " Това прибягване до 49:3 в последния миг е извънреден симптом на уязвимост ", сподели тя и добави: " Тя би трябвало да си тръгне. "

Сенатът, горната камара, даде зелена светлина на законопроекта сутринта, както се очакваше, с помощта на поддръжката на сенатори от консервативната Les Republicains (LR). Но следобедният избор в Националното заседание щеше да е различен въпрос, тъй като депутатите бяха разграничени по въпроса.

Прибягването до мярката евентуално в допълнение ще разгневи синдикатите, протестиращите и левите опозиционни партии, които настояват, че промяната на пенсиите е несправедлива и ненужна. " Това държавно управление не е почтено за нашата Пета република, за френската народна власт ", сподели Фабиен Русел, началник на Френската комунистическа партия. Ръководителят на Социалистическата партия Оливие Форе сподели пред " Ройтерс " по-рано в четвъртък, че сходен ход може да отприщи " неконтролируем яд " след седмици на непрекъснати стачки и митинги.

Движението Национално заседание на Льо Пен и лявата Непреклонена Франция обявиха, че ще изискат избор на съмнение към държавното управление. Това обаче е малко евентуално да мине, защото множеството консервативни законодатели евентуално няма да го поддържат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР