Френският посланик у нас Ерик Льобедел ще отвори първата бутилка

...
Френският посланик у нас Ерик Льобедел ще отвори първата бутилка
Коментари Харесай

Младото вино Божоле 2017 пристига в София


Френският дипломат у нас Ерик Льобедел ще отвори първата бутилка от новата годишна продукция Божоле.

Френско-българската комерсиална и индустриална камара (ФБТИК) за 12-та поредна година ще означи едно от най-големите събития за франкофоните по света – отварянето на първата бутилка на младото вино „ Божоле “, което обичайно се отбелязва на третия четвъртък от ноември.

Тази година събитието ще се организира на 16 ноември в Националния исторически музей. А дружно с дипломат Льобедел новото Божоле пръв ще опита и Стефан Делайе, ръководител на ФБТИК.

Според традицията първата бутилка от новата годишна продукция Божоле се отваря с фразата Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („ Новото Божоле пристигна! ”). Едва след формалното отваряне на първата бутилка и нейната дегустация, може да започва продажбата му на международния пазар, съгласно Закона за виното във Франция.

София ще чества посрещането на „ Божоле Нуво ” по едно и също време с Париж, Токио и Ню Йорк, както и с други огромни градове в над 100 страни в целия свят. В този смисъл, това е единственото вино, което прекрачва границите и сплотява милиони хора по света в една страхотна традиция.

Събитието познато като „ Beaujolais Nouveau ” се отбелязва в 111 страни, а тематиката му тази година е „ Младото вино Божоле по света ”, защото с организацията на посрещането му в София, Френско-българската комерсиална и индустриална камара слага София измежду международните столици и градове, които посрещат Божоле Нуво, като Париж, Ню Йорк и Токио. Прието е младото вино да бъде употребявано относително бързо след затварянето на бутилките.

Счита се, че в началото виното с наименование за генезис „ Божоле “ е употребявано от служащите по френските лозя в едноименния район, с цел да означи краят на гроздобера. Постепенно то стартира да се продава в кафета и бистра в Лион, както и други градове в региона, сред градовете Макон и Лион.

Традицията за отваряне на Новото Божоле всеки трети четвъртък на месец ноември стартира през 1951 година, когато след доста богата годишна продукция на производителите от района Божоле е позволено да продават вино си един месец по-рано от началната дата на сезона за продажби на виновност с наименование за генезис.

Тази година началото на гроздобера е публично оповестено на 28 август, 3 седмици по-рано спрямо 2016 година В резултат на климатичните условия напролет се образува по-малко плод на чепките грозде и зърната са по-дребни. Това обаче е доста добре за качеството на младото вино, защото ароматите, цветът и танините са съсредоточени в ципата на гроздето. Накратко, годишна продукция 2017 на младото „ Божоле ” се обрисува като изключителна.

Младото Божоле или Божоле нуво (Beaujolais nouveau) е алено вино, създавано от сорта грозде гаме във френския район Божоле, Бургундия, който включва 72 селища, 2000 производителя и общо 13 000 хектара лозя. Това е младо вино, което се пуска за продажба единствено шест седмици след края на гроздобера, постоянно в третия четвъртък на месец ноември.

Годишното произвеждане на младо Божоле възлиза на към 200 000 хектолитра или 27 млн. бутилки, като съвсем половината (12,3 млн. бутилки) e предопределено за експорт. Младото Божоле се посреща тържествено в 111 страни, измежду които и България. Основните пазари са Япония с над 6 млн. бутилки, следвана от Съединени американски щати, Обединеното кралство, Канада, Германия, Китай, Белгия, Швейцария и Италия.

Нито един различен винарски район в света не може да се похвали с толкоз бърза продажба на толкоз огромно количество вино за толкоз къс интервал от време.
 FRANCE BEAUJOLAIS NOUVEAU FRANCE BEAUJOLAIS NOUVEAU / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР