Френският министър-председател Елизабет Борн поиска от министрите и членовете на

...
Френският министър-председател Елизабет Борн поиска от министрите и членовете на
Коментари Харесай

Френското правителство се отказва от чуждестранните месинджъри, държавните служители трябва да преминат на френски Olvid

Френският министър-председател Елизабет Борн изиска от министрите и членовете на държавното управление да преминат от задгранични месинджъри като WhatsApp, Telegram и Signal към френското приложение Olvid, когато поддържат връзка на работното си място. Тези цифрови принадлежности не са лишени от опция да се употребяват от потребителите.

„ Основните потребителски приложения за изпращане на известия заемат все по-голямо място в ежедневната ни връзка. Тези цифрови принадлежности обаче не са лишени от уязвимости в сигурността “, предизвести министър-председателят.

Тя изиска от държавното управление да се откаже от месинджърите, които не са били тествани от Националната организация за сигурност на осведомителните системи (ANSSI). Вместо тях тя предлага да се употребява френското приложение Olvid. Министър-председателят го назовава „ единствената платформа за частни известия, която е получила документ за сигурност от първо равнище (CSPN) от ANSSI„.

Подобно на Whatsapp, приложението Olvid поддържа криптиране на известията от край до край и не изисква регистрация по телефонен номер. Освен това метаданните в Olvid (самоличност на подателя и получателя, време на изпращане на съобщението) се криптират, за разлика да вземем за пример от WhatsApp. Заслужава да се означи, че Olvid не е предопределен особено за длъжностни лица: приложението е налично за необятната общност както за iOS, по този начин и за Android.

В документа на министър-председателя се загатва и Tchap, различен френски месинджър, стартиран през 2019 година Правителството се опита да трансферира длъжностните лица към него още през 2019 година, само че без необикновен триумф.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР