Френският министър-председател Елизабет Борн подаде оставка, която беше приета от

...
Френският министър-председател Елизабет Борн подаде оставка, която беше приета от
Коментари Харесай

Пет месеца преди евроизборите министър-председателят на Франция подаде оставка

Френският министър-председател Елизабет Борн подаде оставка, която беше призната от президента Еманюел Макрон, който ѝ благодари за " образцовата ѝ работа в работа на нацията, заяви „ Гардиън “.

Борн подаде оставка, защото президентът Еманюел Макрон се пробва да даде нов подтик на втория си мандат преди изборите за Европейски парламент и Олимпийските игри в Париж това лято.

Макрон не уточни незабавно нейния правоприемник.

Смяната на премиера идва след година, белязана от политически рецесии, провокирани от оспорвани промени в пенсионната система и имиграционните закони.

Тя идва и единствено пет месеца преди изборите за Екологичен потенциал, на които Евроскептиците се чака да реализират рекордни резултати в миг на необятно публикувано публично неодобрение от възходящите разноски за живот и неуспеха на европейските държавни управления да лимитират миграционните потоци.

Проучванията на публичното мнение във Франция демонстрират, че партията на Макрон изостава от тази на крайнодясната лидерка Марин льо Пен с 8-10 пункта преди вота през юни.

Спекулациите за промени в държавното управление бяха многочислени през седмиците, откакто дребното приемане в Народното събрание на по-строги правила за имиграцията разкри дълбоки пукнатини в центристкото болшинство на Макрон.

Сред евентуалните претенденти за заместител на Борн са министърът на образованието Габриел Атал, 34 година, и министърът на защитата Себастиан Лекорну, 37 година И двамата ще бъдат най-младите министър-председатели на Франция.

Като вероятни разновидности социолозите загатват и министъра на финансите Бруно Льо Мер и някогашния министър на земеделието Жулиен Денорманди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР