Френският лидер Еманюел Макрон призова китайския си колега Си Дзинпин

...
Френският лидер Еманюел Макрон призова китайския си колега Си Дзинпин
Коментари Харесай

Макрон призова Си да „вразуми Русия“

Френският водач Еманюел Макрон прикани китайския си сътрудник Си Дзинпин да помогне за прекъсването на войната на Русия в Украйна. „ Знам, че мога да разгадавам на вас да вразумите Русия и да върнете всички на масата за договаряния “, сподели той в Пекин, предава Би Би Си.

Си от своя страна съобщи, че техните две страни имат „ способността и отговорността “ да защитят международния мир. Кремъл обаче към този момент отвърна, че „ няма изгледи за спокойно споразумяване “ и офанзивата ще продължи.

Макрон е на държавно посещаване в Китай, коЙто е обект на непоколебим надзор след няколко години на влошени връзки сред Запада и Китай, който отхвърли да осъди съветската инвазия в Украйна.

Макрон също се стреми да ускори комерсиалните връзки. Заедно с него е шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която той предложения да взе участие в диалозите с китайското управление, както и огромна бизнес делегация.

Френският президент настоя китайският водач да окаже напън върху Москва да се преценява с интернационалните правила за неразпространение на нуклеарни оръжия.

В четвъртък следобяд Макрон беше посрещнат с боен церемониал в Пекин, преди да беседва при закрити врата със Си.

След това китайският водач съобщи пред медиите, че „ Пекин се застъпва за мирни договаряния и търси политическо решение “ като прикани за „ рационална въздържаност “ от страна на интернационалната общественост. Той също по този начин повтори, че в спора не би трябвало да се употребяват нуклеарни оръжия.

Правителството на Си преглежда Русия като източник на сила и сътрудник в контраст на агресивното съгласно Китай държание на Съединени американски щати и несправедливите, както ги дефинира Пекин, рецензии против него по отношение на човешките права.

Китай е най-големият покупател на съветски нефт и газ, което оказва помощ за поддържане на приходите на Москва в миг, когато тя е подложена на наказания от Запада. Това усилва китайското въздействие, само че наподобява, че Си не желае да заплашва партньорството посредством оказване на напън върху Путин.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР