Френският Конституционен съвет валидира целия закон на пенсионната реформа, предаде

...
Френският Конституционен съвет валидира целия закон на пенсионната реформа, предаде
Коментари Харесай

Конституционният съвет одобри вдигането на пенсионната възраст, нова вълна протести във Франция

Френският Конституционен съвет валидира целия закон на пенсионната промяна, съобщи Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Така промяната ще влезе в действие. Основната мярка в нея е увеличение на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Реформата е основната мярка на втория президентски мандат на Еманюел Макрон. Законът за нея породи вълна от митинги и стачка в цялата страна. Вчера имаше 12-и ден на общонационална протестна готовност, като според  синдикатите в нея са се присъединили над 1,5 милиона души, а съгласно министерството на вътрешните работи едвам 380 000 души.

Днес митинги още веднъж има в цяла Франция.

Конституционният съвет бе сезиран по текста, откакто той мина през двете камари на френския парламент. В Сената той бе признат от болшинството при две гласувания на две четения. В Националното заседание обаче при първи прочит не остана време за гласоподаване и дебатите бяха прекратени в периода, предписан от конституцията. После държавното управление употребява член 49,3 от конституцията, с цел да прокара там текста без избор. В подмяна на това по силата на този член депутати можеха да изискат избор на съмнение на държавното управление. Бяха импортирани два вота на съмнение и двата се провалиха. След което държавното управление и съперниците на промяната сезираха Конституционния съвет. Той можеше да отхвърли целия текст на промяната, елементи от него или да разгласи, че целият текст дава отговор на конституцията. Съветът избра третото решение.

Същевременно през днешния ден Макрон предложения синдикатите на среща на 18 април.

Президентът пази промяната на пенсионната система, тъй като, съгласно него, тя ще помогне на страната да запази модела на обществената си система на фона на демографския спад.

В изказването на Конституционния съвет през днешния ден се поясняваше, че той е цензурирал в текста единствено някои второстепенни аспекти на промяната. Блокиран е бил и план за гражданска самодейност за осъществяване на референдум по отношение на пенсионната промяна. Левицата разчиташе Съветът да й даде зелена светлина по този параграф и да стартира да събира гласове. Нужни бяха 4,8 милиона гласа, с цел да се провежда общонационален референдум по отношение на пенсионната промяна.

След решението на Конституционния съвет френската премиерка Елизабет Борн сподели, че тук няма нито спечелили, нито победени.

Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон съобщи, че битката продължава, а лидерката на крайната десница Марин Льо Пен предизвести, че ориста на пенсионната промяна не е подпечатана.

В Париж през днешния ден протестиращи скандираха: " Конституционна или не, тази промяна не я желаеме ", " Вън Макрон! " и " Ще стигнем до анулацията на промяната ".

Полицията се притеснява, че довечера в Париж и в страната по време на митингите може да има конфликти и вандалски прояви. На доста места  страната има протестни пътни блокади. А за довечера са планувани 131 протестни акции в цялата страна.

Зоната, в която заседаваше Конституционният съвет в Париж  - Кралският замък, бе заобиколена от полицейски заграждения и остава отцепена до на следващия ден сутринта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР